Om het GrensInfoPunt (GIP) in Glanerbrug vanaf 2020 open te kunnen houden, is volgens de Euregio zo'n 550.000 euro per jaar nodig. De financiering is tot eind 2019 gedekt met behulp van Europese subsidie. Hoe het daarna verder moet, is onzeker.
Wie aan de andere kant van de grens gaat wonen of werken, krijgt te maken met enorme verschillen in sociale wet- en regelgeving. Hoe de stap naar het buurland met name financieel uitpakt verschilt van persoon tot persoon. Mensen die overwegen een baan in het buurland te zoeken, kunnen daarom het beste een afspraak maken met een adviseur van het GIP van de Euregio op de grens bij Glanerbrug. De medewerkers weten wat grensgangers moeten regelen en wat de individuele gevolgen zijn voor belastingen, ziektekostenverzekering of pensioenopbouw.
5.000 adviezen in één jaar
De behoefte aan persoonlijk advies op maat neemt toe, zegt directeur-bestuurder Christoph Almering van de Euregio. "In 2017 hadden we alleen in deze regio 5.000 adviescontacten in het GIP."
Langs de Nederlandse-Duitse grens zijn in totaal vier GrensInfoPunten. "Voor de grensoverschrijdende arbeidsmarkt is het heel belangrijk dat we het GIP op lange termijn veiligstellen en financieren", zegt Almering. Wat hem betreft zijn nu de Nederlandse overheid in Den Haag en de deelstaatregeringen van Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen in Düsseldorf en Hannover aan zet. "Zij moeten samen zorgen voor structurele financiering."
Bezoek staatssecretaris
De Euregio stelt het belang van goed advies aan grensgangers vandaag aan de orde tijdens een werkbezoek van staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan het grensoverschrijdende samenwerkingsverband in Glanerbrug.
1Twente sprak over het bezoek met Almering. Beluister dat fragment hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Pixabay