Het is 2008, als Hans van Baalen als VVD-buitenlandwoordvoerder tijdens een werkbezoek aan Twente te kennen geeft dat er in Den Haag onder Kamerleden nauwelijks serieuze belangstelling voor de grensstreek bestaat. "Voor Duitsland moeten altijd mensen geronseld."
KansenHoe anders is de politieke aandacht voor dat land tien jaar later. Dit kabinet ziet de sociaal-economische kansen. Raymond Knops, staatssecretaris Binnenlandse Zaken, heeft de grensoverschrijdende samenwerking zelfs in zijn pakket. De CDA'er neemt zijn taak serieus. Van Groningen tot Zeeland inventariseert hij de kansen en knelpunten. Gisteren was hij in Glanerbrug.
Daar kreeg hij te horen dat de grens hier fysiek volkomen is vervaagd. In de praktijk zijn er nog veel barrières te slechten. Neem de verschillen in fiscale wetgeving rond hypotheken, qua inkomen en pensioenen en de erkenning en waardering van diploma's. "Maar je ziet het ook aan het feit dat alle politiekorpsen in de streek vijf mobilofoons gebruiken", zei burgemeester Onno van Veldhuizen (Enschede), die daarmee de verschillen over een heel andere boeg gooide.
Bevindingen
In mei hoopt Knops met een nota met bevindingen te komen. "Dat zal niet het zoveelste rapport zijn. Waar het om gaat is dat we de economische kansen in beeld krijgen en die ook wederzijds weten te benutten." Volgens Van Veldhuizen zijn die mogelijkheden door Brexit alleen maar toegenomen. "Nu blijkt nog nadrukkelijker dat we dichter bij Berlijn dan bij Londen liggen."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Frans Nikkels