Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Voorstelling Reisopera Enschede: barok 2.0 in een schilderslijst

320789 scene

Een tank die het podium oprijdt, een voorbijvliegende bom, Kalashnikovs: in de nieuwe voorstelling van de Reisopera krijgt het begrip barok een geheel nieuwe dimensie. Toch is het vooral de muziek die beklijft.

Het was vrijdagavond, in een ten onrechte niet helemaal uitverkocht Wilminktheater, een kleine mijlpaal in de Nederlandse operageschiedenis: de eerste toneeluitvoering van de opera Siroe, re di Persia van de Duitse barokcomponist Johann Adolf Hasse.

Een opera die vanwege vermeende langdradigheid lange tijd vergeten was, maar sinds een concertante uitvoering twee jaar geleden in het Amsterdamse Concertgebouw opeens een spectaculaire revival beleeft.

In te lijsten
De uitvoering door de Reisopera en het Orkest van het Oosten is er een om in te lijsten. Dat laatste gebeurt overigens ook letterlijk in de enscenering die de Duitse regisseur Jakob Peters-Messer bedacht om de bijna drie uur lange stroom van solo-aria s en een gedateerd verhaal toch nog van enige betekenis te voorzien.

De hele voorstelling speelt zich af in een reusachtige schilderijlijst. Ook de belichting doet op sommige momenten denken aan de schilderkunst. Als het woord barok valt, zijn Caravaggio en Rembrandt nooit ver weg.

Realistisch
Het verhaal van de opera, over de machtstrijd tussen twee Perzische koningszonen, wordt neergezet tegen een grimmige achtergrond van verwoeste steden en kapotgeschoten gebouwen.

Die achtergrond is fel realistisch, ontleend aan de oorlogen van nu, en contrasteert heftig met de barokke maniertjes van de hoofdrolspelers aan het Perzische hof, het voordoek met een paleisinterieur á la Versailles en de soms absurdistische ingrepen van de regisseur, zoals een plotseling opduikende olifant, een tank en een traag voorbijvliegende vliegtuigbom.

De betekenis van al die beelden, waaraan vaak ook nog dansers worden toegevoegd, is niet altijd even duidelijk. De vraag is ook of ze veel toevoegen aan de schitterende muziek van barokcomponist Hasse die toch de enige echte reden is om dit stuk uit te voeren. Muziek die drie eeuwen oud is maar springlevend, zeker in de handen van het Orkest van het Oosten en dirigent George Petrou. Twee jaar geleden leidde hij de uitvoering in het Concertgebouw, nu gaat hij op herhaling in Enschede.

Meeslepend
Het tempo van de muziek is meeslepend, de vocale prestaties van de zangers eveneens. Waar in de tijd van Hasse de twee mannelijke hoofdrollen nog werden gespeeld door castraten, kiest de Reisopera voor een (mannelijke) countertenor en een (vrouwelijke) alt. Aria s wisselen elkaar af als scenes in een film, in een continue stroom die past stopt als het korte slotkoor (de enige vorm van samenzang) weerklinkt.

Ook regisseur Peters-Messer grijpt dan z'n moment. Vrijwel het volledige decor verdwijnt en de toeschouwers kijken dwars door de schilderijlijst opeens in het verder lege toneel van het Wilminktheater: een slotakkoord dat in al z n eenvoud meer indrukt maakt dan al het visuele spektakel van daarvoor.

Enschede, Wilminktheater, vrijdag 26 januari: Nederlandse Reisopera en Orkest van het Oosten olv George Petrou. De opera is een coproductie met het Oldenburgisches Staatstheater.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Stephan Walzl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.