Verpleeghuizen, horecagelegenheden, scholen, sportaccommodaties en bepaalde bedrijven moeten hun brandveiligheid op orde hebben. De brandweer, die controles uitvoert, lanceert een nieuw systeem waarmee verantwoordelijke bestuurders nu direct kunnen zien hoe het met die veiligheid staat.
Het is een digitale kaart waarop door middel van kleurcodes wordt aangegeven of een gebouw door alle controles is gekomen, nog gecontroleerd moet worden of dat er opdrachten liggen om zaken te verbeteren. Ook als er per direct actie moet worden ondernomen, wordt dat gemeld.
Overzicht
Het systeem is opgezet na vragen van waarnemend burgemeester Jean Paul Gebben van Losser. Gebben: Toen ik in Losser begon, wilde ik weten hoe het stond met de risicovolle gebouwen daar. Ik wilde dat in een oogopslag zien, maar de brandweer kon mij die informatie toen niet aanleveren.
Negen maanden later is er wel zo n overzicht, dat burgemeesters handvatten biedt voor het sturen op de veiligheid van gebouwen waar veel mensen samenkomen. Volgens Gebben bestaat een dergelijk systeem elders in den lande nog niet. De burgemeester, die dinsdag voor het laatst de Losserse gemeenteraadsvergadering leidt, vindt dat de informatie ook voor het publiek toegankelijk moet worden.
School of verpleeghuis
Ik kan mij voorstellen dat wanneer ouders op basis van de kwaliteit van het onderwijs voor een bepaalde school kiezen, ze ook wel willen weten hoe het gesteld is met de brandveiligheid , aldus Gebben. Of wanneer je voor een ouder een keus moet maken voor een verpleeghuis.
Een besluit over het ontsluiten van de gegevens is nog niet genomen. Dat is aan de burgemeesters , zegt Ronald Pellewever, sectorhoofd Brandveiligheid van Brandweer Twente. Volgens hem hoort bij het kaartje in ieder geval uitleg. Zo krijgen sommige gebouwen een rode stip, maar zijn er al wel acties ingezet na een controle. Ook de betekenis van een rode stip kan verschillen, van een kapot lampje of geblokkeerde nooduitgang tot gevaarlijke isolatie.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Leo van Raaij