Had prinses Juliana een zoon gebaard, dan had de Prinsessetunnel Prinsetunnel geheten, zo had de gemeenteraad op 18 januari in alle wijsheid besloten. Aan de Hogelandsingel, hoek Padangstraat werd een Beatrixboom geplant.
Met de opening van de Prinsessetunneltunnel ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Burgemeester Edo Bergsma had hem in 1902 al willen hebben, maar het duurde tot 1929 eer het besluit tot aanleg werd genomen. Vanwege de crisis bleven de plannen op de plank. Pas in 1936 begon de aanleg. Geld was er dankzij het Werkfonds, een werkverschaffingsfonds.
'Van essentieel belang'
Over het belang van de tunnel laat de Tubantia van 1 februari 1938 geen misverstand bestaan, die is van het allergrootste belang. Hij vormt niet alleen een verbinding tusschen het Noordelijk en Zuidelijk stadsdeel, maar hij verbindt het hart van Enschede direct met Twente. Voor de groote stad, welke Enschede in de laatste jaren definitief geworden is, is zulks onontbeerlijk.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonnekler