'Ik moet nu eigenlijk ook iets vertellen over mijn eigen buurt toch?' Eddie Kokhuis denkt even na, maar moet concluderen dat het op Het Zwik prima wonen is. Een rustig stukje Enschede, omsloten door de Hengelosestraat, Goolkatenweg en Minister Loudonlaan. Veel openbaar groen. Vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en wat rijtjeshuizen. Ja, er is onlangs een buurtapp begonnen waar bewoners hun ei kwijt kunnen. Maar op wat verdachte personen en verdwenen fietsen na geen grote problemen. "Het is een fijne buurt. En er zijn de laatste jaren zelfs weer jonge gezinnen met kinderen komen wonen. Dus er wordt wel eens belletje getrokken. Dat heb ik in meer dan 30 jaar niet meegemaakt", zegt hij.
Maar het leven van Kokhuis, die zo'n 35 jaar geleden Albergen verruilde voor Enschede, is groter dan Het Zwik. Als hij een ronde door de stad maakt, ergert hij zich niet zelden aan het afval dat naast de containers ligt. Hij ziet in de toename van afvaldump een rechtstreekse link met diftar. Sinds vorig jaar is de dump toegenomen. "Kijk alleen al hier een stukje verderop op Twekkelerveld. De geest is uit de fles. Dan wordt er gesproken over meer handhaving, net als in de vuurwerkdiscussie. Maar dat soort maatregelen, daar word ik kriegel van." De capaciteit om goed te handhaven is er niet, denkt Kokhuis. "En hoezo beter controleren? Je kan ook zeggen: de mensen in Enschede willen diftar niet."
Social media
Op social media laat Kokhuis zich niet ontbetuigd in discussies over het afvalbeleid. 'Stem diftar Enschede uit', schreef hij onlangs op Twitter. Waarna wethouder Hans van Agteren hem er fijntjes op wees dat ook 'zijn' GroenLinks groot voorstander van diftar is. Kokhuis knikt. "Ik heb mijn lidmaatschap bij GroenLinks jaren geleden opgezegd toen ze wat liberaler werden op het gebied van arbeidsrecht. Maar ook daarna heb ik altijd trouw op GroenLinks gestemd." Dit jaar wordt het dus anders, vanwege diftar. Kokhuis moet zich er nog over buigen, maar EnschedeAnders of SP noemt hij als goede mogelijkheden.
Armoedebeleid
Dat laatste heeft ook te maken met een andere zorg van Kokhuis: het armoedebeleid. "We zorgen heel slecht voor de armen in onze stad. Ik maak het ook in het dagelijkse leven mee." Kokhuis is naast bestuurder bij de Onderwijsbond actief in het ledenparlement van de FNV en hij werkt op Vakschool Het Diekman. "Wajongers die 80 euro worden gekort op hun uitkering. Ik zie het gebeuren bij oud-leerlingen. Die wonen jaren later nog thuis bij hun ouders en staan dus nog niet op hun eigen benen."
Voor Kokhuis staat in aanloop naar 21 maart een gedachte centraal: "Heb je een hart voor Enschede? We hebben zo'n mooie stad. We zijn booming. Maar er zijn twee zwakke plekken: het armoedebeleid en we laten de stad verloederen. Ik woon nu 35 jaar in Enschede. Dit is mijn stad. Dan moet het hier ook goed geregeld zijn."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Frans Nikkels