Dertien maanden geleden kwam de 18-jarige Sikouba Cherif aan in Ter Apel. Hij verliet zijn West-Afrikaanse geboorteland Guinee, omdat het daar te gevaarlijk was. Over de situatie aldaar wil Cherif liever niet praten, het ligt te gevoelig. Per boot maakte hij de tocht. Ik had helemaal niets bij me, zelfs geen tas. Alleen de kleren die ik op dat moment aanhad.
Na twee maanden verblijf in Deventer kwam Cherif in het azc in Almelo terecht, waar hij naar eigen zeggen goed werd ontvangen. Het is nu een hele spannende tijd , vertelt Cherif. In december werd zijn asielaanvraag door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geweigerd. Samen met een advocaat tekende hij beroep aan. Het is nu wachten op de brief van de rechtbank.
Ik kan echt niet terug
Cherif wil graag een technische opleiding doen, maar zolang hij nog middenin de procedure zit, is dat onmogelijk. In zijn hoofd is hij de hele tijd bezig met de aanvraag. Waar moet ik anders straks naartoe? Ik kan echt niet terug.
Toch is Cherif druk bezig met zijn integratie. Iedere dag bevindt hij zich in de bibliotheek in Almelo om zijn Nederlands te verbeteren. De taal lukt inmiddels aardig, een gesprek is zonder al te veel moeite te voeren. Afgelopen zomer gaf hij als vrijwilliger tennisles bij de Almelose tennisvereniging Luctor. Sinds september is Cherif actief als vrijwilliger bij Cultureel centrum Tankstation in Enschede, waar hij twee dagen in de week diensten draait. Ik kook, snijd de groenten, ruim de tafels af of doe de afwas. Niet iedere asielzoeker is zo actief. Ik hou van mensen, door dit vrijwilligerswerk ontmoet ik veel mensen en het is goed voor mijn taal.
Vriendschap
Via het azc kwam Cherif in contact met de organisatie Connecting Hands. Een groep studenten van Universiteit Twente die al sinds 2015 activiteiten voor vluchtelingen organiseert, zoals een middag schaatsen of een voetbalwedstrijd van FC Twente bezoeken. De groep ontstond na alle negatieve geluiden over het azc dat destijds in Enschede zou vestigen. Omdat onder vluchtelingen vooral veel jongeren zijn, maken de studenten makkelijk een klik.
Tijdens een middag zaalvoetballen ontmoet Cherif de 23-jarige Sander Blokhorst en andere leden van de organisatie. Na het evenement blijven ze via Facebook contact houden, ook worden er nummers uitgewisseld. Cherif: Ik schrijf over hoe het met mijn procedure gaat en over andere problemen die ik tegenkom.
Kokkerellen
Een aantal studenten van Connecting Hands kwamen zelfs op bezoek bij het azc, waar Cherif Afrikaans voor hen kookte.
Blokhorst: Doordat we groepsactiviteiten organiseren, is het laagdrempelig. In je eentje ergens naartoe gaan is toch veel moeilijker. Het is belangrijk voor jongens zoals Cherif dat ze niet alleen maar bezig zijn met die aanvraag. Een mooie vriendschap is tussen de jongens ontstaan. Cherif: De afleiding is heel fijn. De mensen van Connecting Hands zijn heel lief. Ik wil graag met hen zijn, ze accepteren je en zijn heel gastvrij. Cherif vertelt dat hij de band met Connecting Hands waardeert, omdat vriendschappen sluiten in het azc bijna onmogelijk is. De mensen gaan er in en uit, niemand blijft lang.
Fijne tijd in Twente
Geweldig vindt Blokhorst de manier waarop Cherif zich ontwikkelt. Ik word heel blij van mensen zoals Cherif. Toch houden ze rekening met het feit dat vluchtelingen geen status krijgen. Dat hebben we al een aantal keer meegemaakt, dat is heel vervelend. Maar het is wel fijn om te weten dat ze dan in ieder geval een fijne tijd hier in Twente hebben gehad.
Hij hoopt dat Cherif daadwerkelijk statushouder wordt en schat de kansen goed in, omdat goede participatie enorm meehelpt in de aanvraag. Het doel is dat hij straks kan studeren, tennisles blijft geven en af en toe nog een potje zaalvoetbal doet.
WegwijsHoudt Connecting Hands dan op wanneer iemand een verblijfsvergunning krijgt? Zeker niet, we blijven ze op evenementen uitnodigen. Ook krijgen ze dan tips over waar ze het best naar school kunnen gaan. We maken ze wegwijs in de Nederlandse maatschappij , aldus Blokhorst.
Connecting Hands richt zich de laatste tijd dan ook steeds meer op evenementen voor de langere termijn. Deze week kreeg de club het bericht er een vluchtelingenteam kan starten in de zaalcompetitie van vv Drienerlo. Volgende week start het team voor in ieder geval een half jaar. Ook is de universiteit bezig met opleidingen die vluchtelingen al in eigen land hebben gevolgd. De UT wil ervoor zorgen dat daar certificaten voor worden uitgegeven, maar dat staat nog in de kinderschoenen , aldus Blokhorst.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Reinier van Willigen