Tel even mee: de Batavierenrace midden april, twee festivals rond Koningsdag, eentje met Bevrijdingsdag en eentje op Hemelvaartsdag. Als de lente zich aandient, verandert de Universiteit Twente in een heus festivalterrein.
Woensdag maakte deze krant bekend dat de Koningsnachtparty in de binnenstad verhuist naar de Campus. Een extra, door externen georganiseerd feest in een toch al drukke periode. Blijft de Campus wel bij z n leest?
Volgens de directeur Campus & Huisvesting van de UT is het niet meer dan logisch dat de onderwijsinstelling feesten van buitenaf faciliteert. De Campus heeft een een openbare functie voor de hele regio , zegt Pim Fij. De tijd van checkpoint Charlie en de slagbomen is hier sinds een jaar of tien voorbij. Toen was de campus echt afgesloten, kwam je alleen met een afspraak binnen. Nu zijn we open en willen we m ook graag openstellen. Daarnaast helpt organisator Absolutely Fresh ook met een typisch studentenfeest als de Batavierenrace. Dat was anders niet zo grootschalig mogelijk geweest op ons terrein.
Grens
Toch geeft de directeur aan dat er een grens zit aan het aantal festivals op de stadscampus. We zitten nu wel aan onze limiet wat betreft festivals van buiten , zegt Fij. Wij hebben voor Koningsnacht ook niet actief gezocht, maar zijn benaderd door Absolutely Fresh. Het is in die periode wel veel, daarom evalueren we na een jaar hoe het bevallen is, hoe erg de overlast voor de omwonenden is en of we doorgaan. Elk feest geeft namelijk overlast, maar we proberen zo goed mogelijk in contact te staan met alle betrokkenen.
Jonge doelgroep
Op de Campus zelf wonen ook honderden studenten. Zij doen niet moeilijk over een feestje meer of minder, of klagen er in elk geval niet over. Wij hebben te maken met een jonge doelgroep die zelf naar die feestjes toegaat , vertelt Myrthe Honingh van woningcorporatie De Veste, die op de UT kamers en appartementen verhuurt. Wijkconsulenten horen hier zelden iets over in onze klankbordgroep staat het niet op de agenda.
Overlast
Omwonenden in het buitengebied ervaren wel meer overlast van de UT-feesten, meent Fij. We meten bij de voordeur van bewoners die overlast ervaren, soms kunnen we de frequentie eruit draaien, zoals dat in vaktermen heet. Zo hopen we de overlast te beperken. Voor studenten zijn deze geplande festivals geen probleem. Een onaangekondigd flatfeest is voor hun veel vervelender.
Ook de gemeente noemt de Universiteit een prachtige festivallocatie vlakbij Enschede centrum en steunt de initiatieven daar. Dat het feest met Koningsnacht ten koste gaat van de binnenstad, vindt Enschede Promotie wel jammer. Maar we denken dat het naast elkaar kan bestaan , zegt directeur Marieke ter Brugge van Enschede Promotie. Wij zijn gebaat bij een zo levendig mogelijke stad, zowel in de binnenstad als daarbuiten.
Horeca
Op het Van Heekplein in Enschede blijft het deze Koningsnacht stil. Op andere plekken in de binnenstad is het wel volop feest. Volgens Fij hoeft de horeca daar zich ook geen zorgen te maken. Feesten bij ons duren tot twaalf uur, de echte feestganger gaat daarna nog wel even door in de binnenstad.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Tokma Tudor