Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO In Stevenfenne in Enschede, daar geven ze niet op

322108 download 185

Hun teleurstelling over de verkeerssituatie in hun woonwijk stoppen Jolanda Meyer (51) en Marjanne de Bie (53) niet onder stoelen of banken. Ze maken zich zorgen. Met name voor kleine kinderen.

Vanaf de werktafel in haar sieradenwinkel De Gekleurde Parel kijkt De Bie uit op het kruispunt Zweringweg-B.W. ter Kuilestraat. Eén van de verkeersknelpunten in de wijk.

Lastig kruispunt
De sieradenmaakster kwam 40 jaar geleden in de wijk Stadsveld wonen. Na een uitstapje naar de wijk Deppenbroek kwam ze weer terug aan de Zweringweg. In Stevenfenne, want zo heet formeel het stuk Stadsveld dat wordt omsloten door de Haaksbergerstraat, de Dennenweg, de Elferinksweg en de S.L. Louwesstraat.

Dit kruispunt is altijd al een lastig kruispunt geweest , zeggen De Bie en Meyer. Maar sinds vorig jaar toen de Zweringweg werd omgetoverd tot fietsstraat lijken de gevaarlijke situaties toegenomen. De Zweringweg is in feite veranderd in een geasfalteerde voorrangsweg zonder verkeersdrempels, midden in de woonwijk.

Dat is fijn rijden voor fietsers. "Maar ook automobilisten gaan hier vol gas door de straat. Soms wel met 80 kilometer per uur. En dat gaat vaak maar net goed. Of net niet , zegt De Bie. Ze toont foto s van een zwaarbeschadigde scooter van een maaltijdbezorger, die onlangs door een auto werd geschept. De jongen kwam er gelukkig zonder zware verwondingen vanaf.

Niet het enige knelpunt
Buurtbewoners in Stadsveld in Enschede houden hun hart vast. In deze straat (B.W. ter Kuilestraat), die veel wordt gebruikt door fietsende kinderen, komt straks een lijnbus te rijden. Nu zijn er al gevaarlijke situaties (zie foto) met vrachtwagens.
Buurtbewoners in Stadsveld in Enschede houden hun hart vast. In deze straat (B.W. ter Kuilestraat), die veel wordt gebruikt door fietsende kinderen, komt straks een lijnbus te rijden. Nu zijn er al gevaarlijke situaties (zie foto) met vrachtwagens. © Michelle Baesjou
Het kruispunt met de B.W. ter Kuilestraat is niet het enige knelpunt in de Zweringweg. Ook waar de fietsstraat de Wicher Nijkampstraat en de S.L. Louwesstraat bij het winkelcentrum kruist. Volgens de dames een gevaarlijke plek. Veel fietsers gaan bij de verschillende kruispunten al over de stoep. Dat heeft te maken met de onoverzichtelijkheid, maar ook met het vrachtverkeer voor de bevoorrading van onder meer de supermarkten in de wijk.

Vanuit het wijkverkeersplan is er met de grootgrutters afgesproken dat er vrachtverkeerroutes zouden komen. Die worden met stickers op lantaarnpalen aangegeven. Maar niet alle vrachtwagens houden zich aan de route. Dus rijden nu al regelmatig tientonners over de fietsstraat Zweringweg en de smalle B.W. ter Kuilestraat. Foto s tonen aan dat vrachtwagens en auto s elkaar niet kunnen passeren. Meerdere buurtbewoners klagen over autospiegels die zijn beschadigd.

Buslijn
Straks gaat er dus zes keer per uur een bus over deze straten , zegt Jolanda Meyer. Marjanne de Bie tekende samen met enkele buren bezwaar aan tegen de buslijn. Die is door de gemeente in overleg met het openbaarvervoerbedrijf Syntus verlegd.

De bus rijdt vanaf 4 maart niet meer via de Wicher Nijkampstraat en de Haaksbergerstraat de wijk uit, maar via de Zweringweg, B.W. ter Kuilestraat en de Elferinksweg. Meyer begon een handtekeningenactie. Bijna 400 handtekeningen zijn er opgehaald. Buurtbewoners vonden dat zij niet goed waren voorgelicht door de gemeente over de komst van de buslijn.

Weinig vertrouwen in gemeente
Vorige week donderdag was er een bewonersbijeenkomst. Daar bleek dat de keuze voor de buslijn tot stand was gekomen na twee testritten in de daluren. Alternatieven zouden minimaal maanden kunnen duren. Een groot deel van de mensen droop teleurgesteld af. We voelden ons in de steek gelaten , zegt Meyer.

Wat ik zorgelijk vind is dat bij veel buurtbewoners al de gedachte leeft: protesteren heeft geen zin

Jolanda Meyer
Zij en Marjanne de Bie geven aan dat ze meer begrip hadden verwacht. Dat bleef voor hun gevoel uit. Meyer: Wat ik zorgelijk vind is dat bij veel buurtbewoners al de gedachte leeft: protesteren heeft geen zin. En: alles is toch al besloten. Het vertrouwen in de gemeente is heel laag. Maar als we allemaal zo denken, dan gebeurt er dus niets. Wij geven echt niet op, hoor. De Bie: We vechten door tot de laatste snik.

Verloedering

Meyer zet zich graag in voor haar omgeving. We hadden enorm veel last van hondenpoep bij ons voor de deur. Samen met buren hebben we bordjes gemaakt tegen de poep en die opgehangen. Of ze het ondanks alles fijn vinden in Stevenfenne in Stadsveld? Ik vind het fijn om in Enschede te wonen , zegt De Bie. En de mensen in Stadsveld zijn heel fijn. Omdat wij in een winkel werken spreken wij veel mensen in de buurt. Er is zo n grote verscheidenheid. Maar het is zo zonde dat er zo weinig is veranderd.

De Bie doelt op de verloedering. Ook andere wijkbewoners geven in radio- en tv-reportages van 1Twente Enschede aan dat de uitstraling van de wijk achteruit is gegaan. De flat aan het Oogstplein en het aanzicht in de Wicher Nijkampstraat worden genoemd. En het afval op straat , aldus De Bie. Je kunt er de klok op gelijkzetten dat er afval naast de containers op de milieupleinen ligt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.