Deze week werd bekend dat er
nog eens zesduizend pagina s bestemmingsplan zijn geproduceerd om bedrijven over de streep te halen zich te vestigen op het iconische hightech bedrijventerrein op Airport Twente. Er werden de afgelopen vier jaar voortdurend zonnige perspectieven geschetst voor deze economische motor. Maar het bleken vooral proefballonnetjes, die één voor één knapten.
1 - Internationale kandidatenDecember 2014. Bij de start gloort meteen al succes. Ten Cate-topman Loek de Vries, lid van de Commissie van Wijzen , meldt dat zich al verschillende internationale bedrijven hebben gemeld voor TBT. Uit Amerika, Duitsland en Azië. Hij wil nog geen namen noemen, maar zegt te hopen dat binnen twee jaar de schop in de grond kan. Van deze geheimzinnige bedrijven is daarna niets meer vernomen.
2 - Ten CateDecember 2014. De Vries Cate meldt ook dat Ten Cate zelf een geavanceerde composietenfabriek wil bouwen op TBT. Maar twee jaar later werd het textielconcern werd overgenomen en werd het stil rondom het plan.
3 - AeroNextLifeAugustus 2015. Vliegtuigsloper Aeronextlife kondigt aan een vestiging op TBT te willen. Uiteindelijk wordt het niet Aeronextlife maar opvolger AELS. Die maakt wel waar wat er was beloofd: inmiddels zijn er al vier vliegtuigen gesloopt of onderhanden
4 - FraunhoferJuni 2016. stelt de provincie Overijssel 4 miljoen beschikbaar om het gerenommeerde Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer naar TBT te halen. Fraunhofer heeft inmiddels wel een vestiging op de UT maar er zijn geen concrete plannen voor een vestiging op TBT.
5 - Nog meer kandidaten
Juni 2016. Volgens gedeputeerde Eddy van Hijum voert het Topteam vertrouwelijke gesprekken met kandidaten voor TBT. Het is nog steeds onduidelijk wie deze kandidaten waren/zijn en wat de status is.
6 - Heroriëntatie
September 2016. Gebiedsbeheerder ADT maakt bekend dat diverse projectontwikkelaars Technology Base willen kopen en exploiteren. Een half jaar later zijn alle kandidaten afgehaakt en besluiten gemeente Enschede en provincie Overijssel tot een strategische heroriëntatie .
7 - Toch weer Ten Cate
Oktober 2016. Het Thermoplastic Composite Research Center, onderdeel van Ten Cate, laat weten dat er nog altijd interesse is voor de bouw van een fabriek op TBT. Maar eerst moet er vraag zijn.
8 Dyntec
Oktober 2016. Toch weer een klein succesje: technisch ontwerpbureau Dyntec vestigt zich in een bunker op de Technology Base. Ze zitten er nog steeds.
9 Proeffabrieken
Oktober 2016. Volgens het Topteam moeten er vijf proeffabrieken worden gebouwd op TBT. De overheid moet ze betalen en inrichten om zo ondernemers over de streep te trekken. Die zouden namelijk erg tegen de investeringskosten op TBT aanhikken.
10 Fokker
Juni 2017. Fokker Technologies komt toch niet naar TBT. Het Nederlandse luchtvaartbedrijf was samen met Airbus lange tijd in onderhandeling met ADT over een vestiging, maar kiest uiteindelijk toch voor Papendrecht. Ondanks het aanbod van ADT om een proeffabriek met machines te financieren.
11 Ammon
Juni 2017. Ammon, een samenwerkingsverband van Twentse bedrijven, juicht. Het consortium loopt al een tijd rond met plannen voor een composietenfabriek op TBT, maar was door ADT in de ijskast gezet omdat Fokker voorrang kreeg. Nu die prestigieuze kandidaat is afgehaakt mag Ammon het gat vullen.
12 Ortega
Volgens de website van TBT zit er nog een hightech bedrijf op het terrein: Ortega Submersibles BV. Het duikbotenbedrijf blijkt bijzonder publiciteitsschuw en heeft zich verschanst in een bunker die met de normale navigatiesystemen niet terug te vinden is. Aan de vestiging is verder nooit ruchtbaarheid gegeven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Christian van der Meij