Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Met dit vest, bedacht in Enschede, zit je rechtop achter je bureau

323346 Pak

Van te lang krom achter de computer zitten, krijg je een zere rug. Onderzoekers van de Universiteit van Twente hebben daar wat op bedacht: een vest dat je een duwtje geeft als je scheef zit.

Het lijkt iets uit een science fiction-film, een vest dat kan merken of je houding niet goed is en je daar vervolgens op vriendelijke doch onontkoombare wijze aan herinnert. Hoe werkt dat? ,,Het achterpaneel bestaat uit losse vierkanten die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen , zegt Geke Ludden, docent en onderzoeker aan de opleidingen Creative Technology en Industrial Design. 1Twente sprak op de radio met Geke Ludden, beluister het interview hierboven terug.

Duw in de rugMet haar collega Angelika Mader en modeontwerper Hellen van Rees ontwikkelde zij het vest. Een kleine computer erin registreert de houding van de drager. Als deze krom zit, trekken de delen samen en geven de drager zo een duw in de rug. Je voelt het over de hele breedte van de rug. Het is geen harde duw, maar hij is zeker voelbaar.

Een slechte werkhouding is een hardnekkig iets. We nemen ons vaak voor iets aan ons gedrag te verbeteren, bijvoorbeeld rechtop achter de computer zitten, maar dat volhouden is lastig. Het doel van het vest is die gedragswijziging makkelijker te maken. Het vest geeft een nieuw soort directe feedback aan de drager. Het is ook geen dwingend middel als een korset. Het is verder een mooi vest dat comfortabel zit.

Het kledingstuk heeft al tevreden dragers. We hebben het prototype getest op twintig studenten van de universiteit. Zij gaven aan dat dat duwtje hen helpt weer rechtop te gaan zitten.

VertragingMaar goed advies wordt wel vaker genegeerd. Wat gebeurt er als je je houding niet corrigeert? Blijft het vest je dan porren? Het is belangrijk dat het hulpmiddel niet irritant wordt. Dan trek je het namelijk niet meer aan. In het huidige ontwerp zit daarom al een vertraging. Het duwtje wordt pas gegeven als je enige tijd krom zit. We moeten nog onderzoeken wat het beste werkt in dit opzicht. Misschien bouwen we een optie in waarmee gebruikers zelf kunnen instellen hoe het vest reageert. De een vindt het misschien fijn vaker herinnerd te worden maar de ander juist niet.

Voor de technologie achter het kledingstuk zijn volgens Ludden diverse toepassingen denkbaar. Het zou bijvoorbeeld geschikt kunnen zijn voor bepaalde vormen van fysiotherapie. Ik stel me ook voor dat het sporters kan helpen hun bewegingen of houding te verbeteren. Nu doen ze dat vaak door video-opnames van zichzelf terug te kijken, maar met deze technologie krijgen ze direct een aanwijzing terwijl ze bezig zijn.

HerenversieHangt het vest binnenkort in de winkel? We moeten nu onderzoeken wat de invloed is van het vest op de lange termijn. Het duurt waarschijnlijk nog wel een jaar voordat we genoeg weten. Als de resultaten gunstig zijn, zouden we het vest met de hulp van sponsoren wel op de markt willen brengen , stelt Ludden. We gebruiken nu bestaande elektronische onderdelen die best wat ruimte in beslag nemen in een kledingstuk, maar als we die speciaal zouden ontwerpen, zou je het op zo n manier in kunnen passen dat je er niet veel van ziet.

Het vest bestaat vooralsnog alleen in een versie voor dames. Hij is geheel gemaakt en getest door vrouwen, dat is wel bijzonder. In de toekomst zou er ook een herenversie moeten komen, bijvoorbeeld een colbert. We krijgen nu al verzoeken van mannen of we zoiets ook niet voor hen kunnen maken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Hellen van Rees
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.