Twekkelerveld is een hele langgerekte wijk. Elk stukje wijk is weer heel verschillend, van sociale woningbouw tot koophuizen , constateert Pereboom. Over het algemeen is er daarom minder connectie. Maar er zijn wel buurtjes op zich. Ik merk dat er vanuit de hele wijk behoefte is aan een centrale ontmoetingsplek, die is er op dit moment niet. Ook Trudy Kamst
Als directrice van basisschool de Zevenster merkt ze hoe gemêleerd de bewoners van Twekkelerveld zijn. Dat maakt het naar mijn idee juist een hele interessante wijk. Pereboom stelt juist dat verschillende afkomsten een uitkomst zijn. We zien daardoor hoe het ook kan. Dat niet iedereen dezelfde omstandigheden heeft, de leerlingen hier leren daar ook van.
Ellende achter de voordeurToch zijn er wel degelijk problemen in de wijk. Twekkelerveld is een wijk die erom bekend staat dat de bewoners hun ellende achter hun voordeur houden. Als school merken we dat ook, maar we zijn geen maatschappelijk werker. Daarom is er sinds augustus 2017 een functionarissenoverleg in de wijk. Naast Pereboom zitten daar onder andere de GGD, wijkagenten, de woningcorporaties, bureau Radar. Op die manier proberen we problemen die we tegen komen al bij de voordeur te tackelen."
VerbeteringenHoe de wijk volgens Pereboom opgeknapt kan worden? De Universiteit en het Kennispark zijn een prachtig visitekaartje, maar de rest moet ook iets moois worden. Het is nu een beetje een saaie wijk, grauw en grijs. Naar mijn mening moet de wijk meer groen krijgen. Hoe mooi zou het zijn als Twekkelerveld in een adem genoemd wordt met de universiteit? Een mooi groen paradijs dat de verbinding legt met het winkelcentrum hier.
Ook hoopt ze op een centraal punt voor de scholen in Twekkelerveld. We willen graag een fysiek gebouw voor het Integraal Kind Centrum (IKC). We zijn al goed bezig, maar door één gebouw worden de lijntjes nog korter. Daarnaast wil ze graag dat er geïnvesteerd wordt in sport en muziek. Dat gun ik de kinderen hier, we moeten gebruik maken van de faciliteiten die er al zijn. Op Roombeek is er zoveel op dit gebied, hier in Twekkelerveld is helemaal niets.
StudentenDe hoeveelheid studenten in Twekkelerveld is een vaak benoemd probleem. Een groep mensen ervaart dat inderdaad als een probleem , aldus Pereboom. Zelf ervaart ze geen overlast, maar ze constateert wel dat tuintjes niet worden bijgehouden, er veel fietsen voor de deur staan en op sommige plekken te veel studenten wonen.
Rondvraag door de wijk leert dat de overlast op dit moment mee lijkt te vallen. Een bewoner van de Arubastraat vertelt zelfs dat de studenten in zijn straat een briefje door zijn bus gooien als ze een keer een feest houden. Ook een bewoner van de Hengelosestraat, die letterlijk tussen de studentenhuis woont, zegt er amper iets van te merken. Bij de flats aan de Jupiterstraat is aan de hoeveelheid fietsen te zien dat er veel studenten wonen. Een oudere bewoonster zegt er nooit last van te hebben gehad. Die fietsen inderdaad, maar dat is het ook hoor. Geen geluidsoverlast, geen rommel.
WijkcentrumTrudy Kamst, oud-lid van de wijkraad, woont al haar hele leven in Twekkelerveld. Volgens haar verandert het de laatste jaren in een dumpwijk. Studenten, oud-verslaafden, er is hier een kluit met probleemgevallen. Overal wordt gebouwd en vernieuwd, behalve hier. Er zijn flats waar al 56 jaar niets aan is gedaan. Omdat Kamst tussen de studenten woont is haar huis volgens de taxateur 20.000 euro minder waard. Ik ben bang dat het nog vijftien jaar zo doorgaat en dat Twekkelerveld dan helemaal plat wordt gegooid. Kamst bevestigt dat er behoefte is aan een wijkcentrum. De Sloep dichtgooien was de grootste fout die de gemeente heeft gemaakt. Ze lijkt moegestreden, maar geeft nog niet op. Er wordt veel te weinig gedaan, maar ik laat me de wijk niet afnemen.
Onveilig gevoelIn de Taurusstraat is er iets anders aan de hand. Mevrouw Feodis (74) woont al meer dan veertig jaar in de straat, maar de laatste tijd voelt ze zich onveilig. Vorig jaar in oktober werd er bij haar ingebroken, terwijl ze gewoon thuis was. Ook een andere bewoonster van de Taurusstraat, die niet met haar naam in de krant wil, voelt zich onveilig. De laatste twee jaar is het bij haar rustig, maar in de periode van 2009 tot 2015 werd er vijf keer bij haar ingebroken. Er zijn inmiddels zoveel dingen kwijt waar ik aan gehecht was. Vroeger was er nooit iets, maar nu is het constant raak. De laatste jaren slaapt ze onrustig. Laatst zat er een vogel op mijn balkon, ik zat rechtop in bed. Of ze weg wil uit de buurt? Absoluut niet, ik laat me toch niet wegjagen?
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Reinier van Willigen