Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

€˜Twente mag best trotser zijn met Rijksmuseum en universiteit €™

324803 marc bouwmeester

Hij begon in het Rijksmuseum Twenthe en eindigde in het Rijksmuseum Amsterdam. Met een gevolg van studenten en docenten reisde AKI-directeur Marc Boumeester deze dinsdag door het land. Zo presenteerde hij op passende wijze zijn boek.

De klok op het perron geeft elf uur aan. Station Enschede: voor Marc Boumeester is het vertrouwd terrein. Nog een kwartier, dan vertrekt de trein die hem en zijn gevolg van docenten en studenten naar Amsterdam zal brengen. Boumeester, alweer vier jaar directeur van de AKI, reisde bijna dagelijks heen en weer tussen Enschede en zijn woning in de Randstad. Een groot deel van het boek dat hij vandaag gaat presenteren, schreef hij in een treincoupé.

Symbolisch
De rit van Enschede naar Amsterdam, zegt hij, is symbolisch. Zo geef ik aan hoe dit boek ontstaan is. Maar ik laat ook zien hoe sterk de band is tussen Twente en de Randstad. Afstand bestaat niet meer. Ook hier hebben we een Rijksmuseum, ook hier hebben we een universiteit. Iedere keer als ik aankom op dit station, denk ik: we zouden best iets trotser mogen zijn wat hier tot stand is gebracht.

Proefschrift
Zijn boek is een aangepaste versie van zijn proefschrift. Twee jaar geleden promoveerde Boumeester in Leiden op een onderzoek met de fraaie titel The desire of the medium . De AKI-directeur zet daarin de schijnwerpers eens niet op de kunstenaar, maar op de media waarvan hij zich bedient. Of je nu schildert, fotografeert, tekent of filmt: het is niet alleen de mens die het uiteindelijke kunstwerk bepaalt, maar ook het medium waarvan je bedient. Elk medium heeft zijn eigen kracht.

Witte stropdas
De presentatie van het boek, uitgegeven door hogeschool ArtEZ. is een kunstwerk op zichzelf. Boumeester heeft er zich speciaal voor in een net pak met witte stropdas gestoken. Dat past bij een geboorte. Want zo zie ik deze dag ook. Als een manier om het boek vanuit Enschede midden in de wereld te gooien.

Performance op perron
De dag begint vroeg. In de Gobelinzaal van het Rijksmuseum Twenthe neemt directeur Arnoud Odding het eerste exemplaar in ontvangst. Ook tijdens de treinritten worden boeken uitgedeeld. Studenten van de AKI dragen ze mee in een koffer. Boumeester zelf geeft in de coupé een toelichting op zijn boek. Via speciale koptelefoons doen sommige reizigers een poging om mee te luisteren. Tijdens een tussenstop in Deventer is er een performance op het perron.

Bewogen periode
Voor Boumeester is de presentatie van zijn boek de afsluiting van een bewogen periode. Zijn gedrag en mogelijk drugsgebruik tijdens een examenfeest in juni vorig jaar waren voor het College van Bestuur van Hogeschool ArtEZ reden voor een onderzoek. In afwachting van de resultaten daarvan zat hij enige maanden ziek thuis. Sinds november is hij weer aan het werk.

Motivatie
Ik ben heel blij dat ik weer aan het werk ben. Veel meer wil ik daar niet over zeggen. Ik heb dit afgesloten. De studenten en mijn collega s ook. Het onderzoek is afgerond en alles is uitgesproken. Ik richt me nu weer op de school. Mijn motivatie is ongebroken. De AKI is een prachtig instituut dat volop in ontwikkeling is.

Nachtwacht
Het slotakkoord in Amsterdam is er een in stijl. Staand voor De Nachtwacht overhandigt Boumeester zijn boek aan Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits. Als er één kunstwerk in Nederland is dat de kracht van het medium laat zien, dan is het wel dit schilderij. Het is niet alleen Rembrandt maar ook de verf die dit werk maakt tot wat het is: een van de allergrootste kunstwerken die er bestaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.