Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Hoe komt Enschede eigenlijk aan 31 transgenders?

324861 845650

De gemeente Enschede zou 31 transgenders in de bijstand hebben. Maar hoe weet de gemeente dat? En hoeveel zijn er dan in Twente?

De gemeente Enschede is deze week een samenwerking aangegaan met GenderTalent. Doel is om zeker 80 procent van de werkloze transgenders uit de bijstand te krijgen. Deze groep heeft extra hulp nodig aan aan de bak te komen. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) bleek vorig jaar namelijk dat landelijk 12,4 procent van de transgenders in de bijstand zit. Bijna het dubbele in vergelijking met de rest van de beroepsbevolking. Het werd een zorgwekkende situatie genoemd.

Schatting
Bij de presentatie van de samenwerking stelde Enschede dat er in deze gemeente waarschijnlijk 31 transgenders in de bijstand zitten. Dat concrete aantal deed vermoeden dat het in het stadhuis is geregistreerd. Maar dat is niet zo. Het blijkt slechts een schatting, gedaan op basis van eerdere landelijke onderzoeken en cijfers. Het is statistiek van het terugrekenen, zoals GenderTalent die toepaste.

80.000 transgenders
Uit eerder onderzoek bleek dat 0,2 procent van de mannen en 0,6 procent van de vrouwen voelt dat het geboren is met de verkeerde sekse. Omdat Nederland ongeveer evenveel mannen als vrouwen telt, neemt GenderTalent daarvan het gemiddelde. Daarmee zou het aantal transgenders in Nederland op 0,4 procent komen van de bevolking. Ofwel circa 80.000 mensen.

Cijfers
Dat aantal is losgelaten op gemeentelijk niveau. Dat betekent dat ook 0,4 procent van de totale Enschedese bevolking transgender zou zijn. En daar zijn dan weer de werkloosheids- en bijstandscijfers op losgelaten, zoals het SCP die heeft vastgesteld voor de transgenders: 12,4 procent. Op basis daarvan komt GenderTalent voor Enschede uit op 31 transgenders in de bijstand.

Beroepsbevolking
Die rekensom is op die manier overal te maken. De stichting deed dat ook. Voor heel Twente komt deze rekensom op 115 transpersonen in de bijstand. Almelo zou er dan 14 tellen. Hengelo 16 en de gemeente Rijssen-Holten op de vierde plek 8. (Er is in de percentages steeds uitgegaan van de beroepsbevolking, niet van het totale aantal inwoners.)

Aanname
Directeur Bregtje Visser van GenderTalent. We weten het dus inderdaad niet zeker. Het is een aanname; terugreken-statistiek. Het is het enige houvast dat er momenteel is. Eén van onze doelen is ook in samenwerking met bijvoorbeeld de gemeenten - om te checken of dit klopt. Als je praat met gemeenten over de bijstandscijfers zeggen ze meestal: wij kenen er geen. Dan zeg ik: hou je oren en ogen eens open en dan kom ik over drie maanden eens terug.

Jobcoaching
GenderTalent is niet alleen een expertisecentrum voor transgendervraastukken, maar ook een soort re-integratiebureau. Ze biedt onder ander jobcoaching en trainingen aan voor werkzoekenden werkgevers, specifiek gericht op transgenders.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.