De bekostiging van de zorgverlening door 10 verdachten in een grote fraudezaak was dan wellicht niet helemaal volgens de wetgeving, maar het werd wel zo gedoogd. Van een miljoenenfraude is zeker geen sprake, zeiden de raadslieden in de rechtbank in Zwolle.
De regiezitting maandag was de volgende stap in de strafzaak die loopt sinds de doorzoeking in juni 2014. Acht panden in Overijssel en vier in Zuid-Holland werden toen doorzocht en het Openbaar ministerie legde beslag op de administratie en op woningen. Verdachten zijn onder meer de directeur van Saron Zorg en Dienstverlening uit Almelo en bestuurders van zorgstichtingen uit Enschede, Beuningen en Katwijk. De personen zouden lid zijn geweest van een criminele bende.
Wegsluizen
Doel van de bende was om miljoenen euro's aan zorggeld weg te sluizen. Sinds de inval is het rijtje ordners waarin het dossier zit, fors gegroeid. Er zijn op verzoek van de verdediging zestig getuigen gehoord. Daar zaten cliënten tussen, maar ook twee ambtenaren van het zorgkantoor dat namens de overheid de zorg voor PGB's regelt.
In de kern zeggen de drie raadslieden dat de zorg gewoon geregeld is. Maar vooral bij 24-uurszorg is niet ieder uur te specificeren voor een cliënt. En dus neemt het zorgkantoor genoegen met een globale registratie. Volgens de advocaten gaan wet en praktijk niet altijd gelijk op. En ze geven aan dat het zorgkantoor de handelswijze van de verdachten toestond.
Gedoogbeleid
Volgens het Openbaar Ministerie valt uit de verklaringen van de twee ambtenaren van het zorgkantoor helemaal geen gedoogbeleid op te maken. De fraude vond volgens de officier van justitie plaats door facturen te vervalsen. In mei en juni wordt de fraudezaak verspreid over een aantal dagen behandeld in de rechtbank in Almelo.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Tubantia