Bij de gemeente Enschede zouden geen telefoontjes zijn binnengekomen van verontruste inwoners over het boek van de omstreden publicist Adnan Oktar. Ook de politie in Twente zou geen meldingen of aangiftes hebben gekregen. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland laat een eventueel onderzoek over aan het landelijk generaal parket.
Wie de verspreiding in Twente organiseerde en uitvoerde is nog onduidelijk. De Hagenaar Deniz Tekinler was eerder betrokken bij het uitdelen van het boek in de Randstad. Hij reageert nu niet op vragen over zijn betrokkenheid.
De Enschedese Turk Ufuk Ermis is best nieuwsgierig. "Ik zou weleens willen weten welke idioten daar nou precies achter zitten. Maar verder..." Hij meent dat de Turkse gemeenschap de schrijver Adnan Oktar onderhand wel kent en hem niet ziet als een lichtend voorbeeld.
Adnan OktarOktar heeft geld en een eigen tv-kanaal. Hij kwam meerdere keren in opspraak wegens omstreden uitspraken en publicaties. In Amsterdam zou hij eerder betrokken zijn bij de verspreiding van homofobe flyers. In zijn studio wordt Oktar vaak omringd door schaars geklede dames, die hij zijn 'katjes' noemt. In zijn boekje De verraderlijkheid en de wreedheid van de PKK wordt de PKK afgeschilderd als een communistische en stalinistische terreurorganisatie. Er staan foto's in die als schokkend ervaren kunnen worden: lijken, een massagraf, Hitler.
Ook Ermis, binnen bepaalde Turkse kringen gezien als woordvoerder, ziet de PKK als een terroristische beweging, maar neemt afstand van de publicist. "Het is gewoon een charlatan. Bekijk de video's op internet van hem met al die vrouwen die hij zogenaamd bekeerd heeft, en dan zie je met wat voor persoon je te maken hebt. Hij is ook in Turkije meerdere keren vervolgd voor zijn doen en laten."
'Haatzaaien'Het CDA in Enschede ziet de verspreiding van het boekje als haatzaaien. "Het is een eng boekje. Het gaat verder dan alleen een bepaalde groep slecht afschilderen." De christendemocraten stellen vragen aan het college van B en W en maken zich zorgen over spanningen die deze actie kan oproepen in de stad. 'Enschede heeft 160 nationaliteiten en al die groepen leven al jarenlang in vrede samen. We tolereren verspreiding van deze verderfelijke informatie niet.'
Ermis meldt dat Burger Belangen een onderzoek wil naar de verspreiding. "Het kan mensen tegen elkaar opzetten. Het is verkiezingingstijd, dus spint een PVV er al snel garen bij." Maar dat groepen Turken op deze manier in Twente tegenover elkaar komen te staan, zoals na de mislukte staatsgreep in Turkije, lijkt Ermis niet te gebeuren. Hij merkt weinig van beroering.
VerantwoordenHet zit hem hooguit om een andere reden dwars. "Als er in Turkije een politieke scheet wordt gelaten, dan zitten we hier in de stank. We moeten ons steeds verantwoorden en daar is de gemeenschap hier wel een beetje klaar mee. We wonen hier, werken hier, onze kinderen gaan hier naar school. Laten we het hebben over Twentse of Enschedese issues. Dit boekje wordt door media te serieus genomen. Het zou weleens goed zijn dat we in de stad een debat hebben tussen Enschedese Nederlanders en Enschedese Turkse Nederlanders om elkaar beter te leren kennen."
De oud-Hengelose journaliste Frederike Geerdink, die ruim tien jaar in Turkije woonde en werkte, denkt niet dat het boek betekenis krijgt. "Een anti-PKK verhaal valt al snel goed in de Turkse gemeenschap, maar daar hebben ze Adnan Oktar echt niet voor nodig. Dat doet Erdogan al met verve. En Erdogan vertegenwoordigt in elk geval de islamitische waarden. Dat kun je van Oktar en al die vrouwen niet zeggen. Dat is echt een sexual predator. Daar heeft de gemiddelde Turk geen sympathie voor."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede