Er zijn in deze regio nog geen gemeenten die extra maatregelen hebben genomen om het risico op bijtincidenten door honden terug te dringen. Minister Carola Schouten besloot het onlangs aan gemeenten over te laten of hondenbezitters verplicht op cursus moeten. Haar voorganger Van Dam riep vorig jaar gemeenten al op een laagdrempelig meldpunt voor deze vorm van overlast in te stellen.
Jaarlijks 150.000 betenJaarlijks wordt in Nederland zo n 150.000 keer een mens door een hond gebeten. Enkele tienduizenden slachtoffers moeten daarna medisch worden behandeld, enkele honderden van hen in het ziekenhuis. Kinderen worden relatief vaak gebeten en raken doorgaans ernstiger gewond.
Het plan van staatssecretaris Martijn van Dam om de baasjes van 21 hondenrassen met een hoog bijtrisico verplicht op cursus te sturen, is onlangs niet overgenomen door minister Schouten. Zij wil eerst nader onderzoek om de aanwijzing van de rassen wetenschappelijk te kunnen onderbouwen. Zolang dat niet zo is, zouden weigerende baasjes te makkelijk gelijk kunnen krijgen in een rechtszaak. Verder vindt de minister het effectiever dat niet het Rijk maar gemeenten zo n cursus kunnen opleggen.
Koninklijke Hondenbescherming betreurt het verdere uitstel van maatregelen dat hierdoor is ontstaan. De hondenbeschermers zien liever dat gemeenten nu zelf in actie komen door in elk geval het eerder gevraagde meldpunt op te richten. ,,Want elk bijtincident is er intussen één te veel , zegt Just de Wit van de Hondenbescherming, die pleit voor een cursus van alle baasjes en een verplicht keurmerk voor hondentrainers.
Hier en daar hebben gemeenten inmiddels een begin gemaakt met een actief en preventief beleid. Rotterdam geldt daarbij als pionier. De stad heeft inmiddels een meldpunt agressieve honden, stelt locaties in waar honden niet meer mogen komen en zet extra handhavers in. De gemeente heeft eind vorig jaar ook een muilkorfplicht voor de 21 soorten hoog-risicohonden aangekondigd als een soortgelijke landelijke plicht te lang op zich laat wachten.
Beleid tegen bijtincidenten ontbreektZo ver zijn Twentse en Achterhoekse gemeenten nog niet, blijkt uit een rondgang. Elke lokale overheid heeft wel een hondenbeleid in de plaatselijke verordeningen opgenomen, maar gericht en preventief beleid tegen bijtincidenten ontbreekt.
Dat geldt ook voor de speciale meldpunten waar bezorgde burgers agressief hondengedrag kunnen aanmelden. In een aantal gemeenten wordt hondenoverlast wel als voorbeeld genoemd bij het lokale meldpunt voor de openbare ruimte.
,,Negen van de tien meldingen die we over agressieve honden krijgen, worden doorgespeeld naar de politie , zegt woordvoerder Ruud Lutjenhuis van de gemeente Enschede ,,Daar zit meer expertise op dit gebied dan bij ons.
Volgens Lutjenhuis zijn vorig jaar drie van dit soort zaken teruggekomen op het bordje van de gemeente, omdat de burgemeester een maatregel als de muilkorfplicht moet opleggen aan een baasje.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Pixabay