De opbrengst van de verkoop van aandelen in waterbedrijf Vitens is volledig verdampt. De gemeente Enschede kreeg in het najaar 4 miljoen euro voor de Vitens-aandelen, maar raakt via de achterdeur hetzelfde bedrag kwijt aan tekorten op Wmo, jeugdzorg en bijstand.
Vooral binnen de jeugdhulp is er sprake van een onverwachte stijging van de kosten. Tot december waren de uitgaven volgens de prognose, maar in de laatste maand hebben zorgaanbieders plotseling veel meer declaraties ingediend.
'Not amused'
Het gaat om een administratief eindejaarseffect. Maar hoe dat zo mogelijk is? Dat is ook voor wethouder Eelco Eerenberg een raadsel. We gaan in gesprek met zorgaanbieders om daar achter te komen , zegt hij.
De wethouder is naar eigen zeggen not amused , omdat de zorgaanbieders afgelopen zomer nog zijn gewezen op het nakomen van gemaakte afspraken. De gemeente onderzoekt of de recente declaratie van zorgaanbieders aan te vechten zijn. "Het is een landelijke trend. Ook andere gemeenten lijken hier last van te hebben. Enschede is alleen een van de eersten die het opmerkt."
De wethouder zegt ook de lobby voor meer budget vanuit de rijksoverheid voort te zetten. Er ligt in principe een akkoord tussen het rijk en de VNG over een 'noodfonds' voor gemeenten die getroffen worden door zorgtekorten.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay