Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Van arme stad met knakenshops naar hippe winkelstad

328757 797395 1

Deze week opent de publiekstrekker Hudson s Bay haar deuren in Enschede. Maar de gemeente richt zich alweer op nieuwe spelers. Poolse winkeliers en zoekopdrachten op Google moeten helpen bij het invullen van de 'blinde vlekken'.

De winkelleegstand in Enschede is in vier jaar tijd gedaald van 17 naar 7 procent. Volgens Duco Hoek, binnen de gemeente verantwoordelijk voor de acquisitie van nieuwe ondernemingen in de binnenstad, is dat te danken aan strategische beslissingen. "Toen Enschede eind jaren 90 kwam met het Masterplan voor de binnenstad zei iedereen: 'Wat halen ze zich daar in de bol?' Enschede was altijd een arme stad met veel minima en knakenshops. Maar de bestuurders van toen hadden een vooruitziende blik. Het weghalen van de Boulevard door het stadshart, de aanleg van een grote parkeergarage en de aanleg van een groot nieuw Van Heekplein zijn cruciaal geweest voor het succes van de binnenstad zoals we hem nu kennen." 1Twente sprak met Duco Hoek over de binnenstad.

Trekkers
De Bijenkorf leek de kers op de taart voor het centrum. Het vertrek van het luxe warenhuis, en daarna ook nog van V&D, leek in eerste instantie dramatisch, maar zorgt nu voor een nieuwe impuls. Hoewel je budgetwarenhuis Primark kunt zien als een waardige opvolger van de knakenshop, is het een publiekstrekker waar omliggende steden jaloers op zijn. Deze week opent Hudson's Bay, in juni volgt megasportzaak Decathlon. Twee troeven waarvan een grote aanzuigende werking wordt verwacht.

Volgens Hoek zoekt Enschede alweer nieuwe trekkers. "We hebben ons actief gericht op Duitse ondernemers, nu gaan we nog verder oostwaarts. We zijn bezig om Poolse winkelketens te interesseren voor een vestiging in Enschede. Je ziet dat in Polen de welvaart groeit. Ketens die daar succesvol zijn, willen naar Europa uitbreiden. Enschede ligt voor hen ideaal: ze kunnen van hieruit de Nederlandse en de Duitse markt verkennen. Er zijn al ondernemers komen kijken, er is interesse. De vraag is nu wat de juiste formule is om hier te beginnen. Doe je dat als concept store, via franchise of op andere manieren? We zijn druk bezig om hen te helpen met die keuzes."

Google
Verder gaat Enschede gebruikmaken van Google om uit te zoeken waar de consument behoefte aan heeft. "We onderzoeken alle zoekopdrachten in ons verzorgingsgebied, zeg maar een straal van 100 kilometer rond Enschede. Op welke merken zoeken mensen, op welke winkelnamen? Hoe vaak wordt bijvoorbeeld de zoekcombinatie 'Enschede' en 'Lush' (winkelketen in handgemaakte bad- en beautyproducten) ingetikt? Als dat heel vaak is, dan hopen mensen blijkbaar dat er een vestiging in Enschede zit. Met die gegevens kunnen wij naar de keten toestappen om ze te laten zien dat een vestiging bij ons interessant kan zijn."

Hoek geeft toe dat het bijzonder is dat de gemeente, als overheid, zich zo intensief bemoeit met acquisitie van bedrijven. "Daar kijken ondernemers wel eens van op. Ze vinden het wel mooi. Het voordeel is dat ik intensief samenwerk met alle partijen in de stad: makelaars, vastgoedeigenaren, winkeliers. En ik heb korte lijnen met collega's van allerlei gemeentelijke instanties. Daar heeft iedereen baat bij."

Noodzakelijk
De actieve rol van de gemeente is volgens Hoek noodzakelijk, omdat individuele ondernemers of vastgoedeigenaren in de stad zich maar moeilijk in de kijker kunnen spelen. "Retailondernemers, nationaal of internationaal, denken niet vanzelf aan Enschede. We hebben niet de uitstraling van Amsterdam. Dus zijn we voortdurend bezig om onder de aandacht te komen. We nodigen ze uit om te komen kijken, brengen ze in contact met branchegenoten die hier al gevestigd zijn. Meestal zijn ze verrast. Enschede is gemoedelijk, compact en heeft een groot verzorgingsgebied."

"Toen we hoorden dat Hudson's Bay naar Nederland kwam, hebben we meteen actie ondernomen. We hoorden dat een advocaat in Londen opdracht had om uit te zoeken welke steden interessant waren. Hij had contact gezocht Economische Zaken. Toen was het handig dat ons bidbook over Enschede in het Engels klaarlag. We konden snel schakelen en laten zien wat we in huis hebben. Dat heeft wel geholpen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.