Waar moet je zijn als je meer techniekstudenten wil? In Amsterdam, zo blijkt uit cijfers. Volgens bestuursvoorzitter Victor van der Chijs, kiest in gebieden rond een technische universiteit 23 procent van de vwo ers voor een technische studie. In Amsterdam is dat echter maar 11 procent. Er zit dus een groot onbenut potentieel rond Amsterdam , zegt Van der Chijs. Mensen die voor techniek zouden kunnen kiezen, maar dat niet doen.
Langer thuiswonen Hij begrijpt wel hoe dat komt. We weten dat jonge studenten vaak een studie in de buurt kiezen. Als je een 17-jarige Amsterdammer bent met een vwo-diploma, ga je niet zo snel naar Twente voor een techniekstudie. Het afschaffen van de basisbeurs helpt daarin ook niet mee. Studenten blijven daardoor langer thuis wonen.
Samen met de Vrije Universiteit wordt aan de Amsterdams Zuidas een bacheloropleiding Engineering opgezet. Het idee om een Twentse hengel in de Amsterdamse vijver te werpen, ontstond vorig jaar. De UT was samen met de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam in de race voor SRON. Dat is het Space Research Organisation Netherlands. Van der Chijs: We zijn het niet geworden, maar we raakten wel aan de praat over techniekopleidingen. We zeiden toen: het is toch belachelijk dat er in Amsterdam geen technische opleiding is . Toen begon het balletje te rollen. Hij wijst er daarbij op dat een Twents bedrijf als Demcon eerder een vestiging in de Randstad opende, omdat daar meer personeel te vinden zou zijn. Dan denken wij: dat kun je beter andersom doen. Wij gaan gewoon daar naar toe.
Gigantisch probleemHet beginnen van een nevenvesting aan de Amsterdamse Zuidas is een mes dat aan vele kanten snijdt. Het levert uiteraard extra ingenieurs op voor het bedrijfsleven, maar de opleiding van de UT gaat dat gigantische probleem niet oplossen. Belangrijker is dat de UT een prachtig uithangbord krijgt in de hoofdstad.
Om dat ten volle te benutten, krijgen de studenten een kwart van de tijd les in Twente. Hier in Enschede kunnen we de laboratoria en andere faciliteiten benutten. Maar we laten de studenten ook zien wat we allemaal te bieden hebben en hoe mooi Twente is. Het leven op de campus, de verenigingen. De studenten worden kortom maar dat doen we met al onze studenten in de watten gelegd beaamt Van der Chijs. We zijn een mooi studentenhotel aan het bouwen. Daar kunnen ze voor een zacht prijsje in.
Al pratende wordt hij steeds enthousiaster: Als ik een 17-jarige Amsterdammer was die techniek wilde studeren, dan wist ik het wel. Drie weken bij moeders thuis in Amsterdam en dan een week op onze mooie campus in Enschede. Ik zou er gelijk voor gaan.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Frans Nikkels