Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twentse politiek wil geen raadsleden met een strafblad

330356 gemeenteraadsvergaderingenschede

Twentse politieke partijen willen geen raadsleden met een strafblad. Dat blijkt uit onderzoek van de Tubantia voor de Kieswijzer. Slechts 14 procent vindt dat een raadslid met een strafblad kan.

Het is goed mogelijk dat er onder de 375 raadsleden in Twente en de gemeente Berkelland mensen zijn met een strafblad. Niemand hoeft dat te weten. Volgens de wet mogen raadsleden namelijk een strafblad hebben en ze hoeven dit niet te melden bij hun partij. En dat vindt een groot deel van de partijen die meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen onwenselijk.

Meerderheid
Een ruime meerderheid (66 procent) stelt in de Kieswijzer, de stemhulp die de Tubantia ontwikkelde voor de veertien Twentse gemeenten en Berkelland, dat raadsleden geen strafblad mogen hebben. 14 procent vindt dat geen probleem, 20 procent antwoordt neutraal.

Verklaring omtrent gedrag
Gijs Stork, fractievoorzitter van Lokaal Almelo Samen (LAS), pleit ervoor dat raadsleden een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen, waarmee ze aantonen dat ze geen strafblad hebben. Dat is opvallend, want vorig jaar sprak hij nog over een 'privékwestie' toen LAS-raadslid Johan van Loon werd veroordeeld voor bedreiging van zijn partner.

Tekortkoming
"Ik vind het een tekortkoming dat niet verplicht wordt gesteld dat raadsleden aantonen dat ze geen stafblad hebben", zegt Stork. "Zoals dat voor burgemeesters en wethouders wel verplicht is." Wettelijk gezien is een strafblad geen belemmering om raadslid te worden. "Maar het is niet wenselijk. Zeker niet als het om een recente kwestie gaat. Als iemand een strafblad van twintig jaar geleden heeft, vind ik dat een ander verhaal. Maar je verwacht integere mensen in de gemeenteraad."

Privékwestie
Ondanks zijn pleidooi is hij nog steeds van mening dat de veroordeling van Van Loon een privékwestie was. "Johan van Loon is een lastig voorbeeld, omdat het midden in een raadsperiode gebeurde. Daar houd je van tevoren geen rekening mee. Het was heel vervelend voor de partij, maar vooral heel vervelend voor de betrokken personen."

Niet verkiesbaar
Van Loon heeft zelf besloten zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. "Daardoor hoeven wij daar geen discussie meer over te hebben binnen de partij."

Tweede kans
De partijen die het geen probleem vinden dat een raadslid een strafblad heeft, voeren bijna allemaal hetzelfde argument aan: iemand die veroordeeld is, verdient een tweede kans. Zegt bijvoorbeeld D66 in Rijssen-Holten. En het CDA in Hof van Twente. 'Als mensen een strafblad hebben, moeten ze duidelijk aan de gemeenschap laten zien dat dit een misstap is geweest in hun leven en dan is een tweede kans voor ons terecht, in welke functie dan ook', aldus de partij.

Geen problemen
Hof van Twente is daarmee de enige CDA-afdeling in Twente die geen problemen heeft met een raadslid met een strafblad. Verder zijn het vooral partijen zoals D66 en GroenLinks die het eens zijn met de stelling dat een raadslid een strafblad mag hebben. Net als enkele afdelingen van de SP, de PvdA en ChristenUnie.

Er is geen enkele lokale partij of een VVD-afdeling die vindt dat een raadslid een strafblad mag hebben.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.