Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Irene Promenade is centrum van drugsgebruikers en vandalen

330522 images2persgroep 4

Eieren tegen de ruiten, blikjes cola en pakken yoghurt worden van het dak van de Irene Promenade gegooid, druggebruikers houden zich op in de parkeergarage: ondernemers zijn de overlast in de Irene Promenade meer dan zat. Vorige week is er een vergadering geweest om tot oplossingen te komen.

Tiny Bont werkt in een winkel aan de Noorderhagen, tegenover de Irene Promenade. Volgens haar zorgen zowel blowende jongeren als baldadige scholieren voor overlast. "Op de derde verdieping staan vaak groepjes met blowende jongeren. Eigenlijk doen ze niets verkeerd, maar het geeft wel een onveilig gevoel."

Haar collega, die niet met haar naam in de krant wil, vult aan: "Zeker als je als vrouw alleen daar loopt is het niet fijn." Dat is ook de tendens die de vrouwen in de winkel constateren. Klanten vertellen dat ze hun auto niet meer in deze garage te parkeren.

Baldadigheid
Maar het echte probleem is volgens hen de baldadigheid op het dak van de parkeergarage. Met enige regelmaat worden van vier hoog dingen naar beneden gegooid. "Chips komen voorbijdwarrelen als sneeuw en in de zomermaanden wordt met water gegooid", vertelt Bont.

Dat scholieren dat grappig vinden snapt ze nog wel, maar niet dat er met zware voorwerpen wordt gegooid. Bonts collega: "Ik heb een keer een vol blikje cola op mijn hoofd gekregen. Daar had ik drie dagen flink hoofdpijn van. Klanten van ons worden ook bekogeld. Vorige week lag er een vol pak yoghurt op straat. Dat valt met een knal op de grond! Je zult er maar onder staan.

Bewuste acties
Volgens de verkoopsters wordt er gericht naar mensen gegooid. "Het zijn echt bewuste acties. Ze maken geen onderscheid tussen mannen of vrouwen. Zelfs een meisje in een buggy is al eens geraakt. Laatst kreeg een mountainbiker nog iets richting z'n hoofd."

Het gaat om middelbare scholieren, naar schatting tussen de 13 en 15 jaar oud. "Ik denk dat ze geen flauw benul hebben van de schade die ze kunnen aanrichten. Het is een spelletje voor ze, maar het is gewoon gevaarlijk", zegt Bont.

Moedeloos

Met hun klachten worden ze van het kastje naar de muur gestuurd. "Bij het overdekte winkelcentrum staat een beveiliger, maar die stuurt ons door naar parkeerbeheer of de politie. Tegen de tijd dat zij er zijn, is iedereen natuurlijk al weg." Inmiddels hebben de vrouwen het bijna opgegeven. "We bellen al niet meer", vertelt Bont. "De politie fietst een keertje extra door de straat, maar that's it."

Een oplossing is volgens de verkoopsters simpel. "Wat mij betreft mag het dak van de parkeergarage gewoon dicht", zegt Bont. Ze concluderen dat cameratoezicht zou helpen, omdat dat afschrikt. Een parkeerwacht die overlastgevers wegstuurt zou volgens hen nog idealer zijn.

Zomermaanden

Manuel Kacmaz, assistent-bedrijfsleider van supermarkt Jumbo in de Irene Promenade, is bekend met de problemen. Volgens hem speelt het zich vooral af in de zomermaanden. "We zitten hier natuurlijk niet in het beste stuk van Enschede. Als supermarkt willen we toegankelijk blijven, en daarom hebben we hier elke dag van 16.00 tot 21.00 uur beveiligers rondlopen. Klanten moeten deze supermarkt niet gaan mijden."

Volgens Kacmaz zijn de problemen al enige tijd aan de gang. "Het zijn vooral Duitse toeristen die overlast geven. Daarnaast zijn er inderdaad jongeren die kattenkwaad uithalen." Personeel van de Jumbo loopt regelmatig de garage in om overlastgevende personen weg te sturen. "We doen wat we kunnen, maar we kunnen natuurlijk niet iedere keer maar naar boven blijven rennen."

Overlast registreren
Kacmaz stelt dat de beveiliger die nu dagelijks een uurtje door de promenade loopt niet genoeg is. "Vorige week hebben we met een hele groep ondernemers bij elkaar gezeten. Tijdens die vergadering is besloten om vanaf nu elk geval van overlast te registreren."

Op die manier hopen de ondernemers duidelijk in beeld te krijgen hoeveel meldingen er daadwerkelijk zijn. Camerabeveiliging helpt, daar is Kacmaz van overtuigd. Hij beweert dat daar nu geen gebruik van wordt gemaakt. "Een mannetje van parkeerbeheer zou nog beter zijn. Ik snap heus wel dat dat geld kost, maar er moet een oplossing komen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.