Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

'Enschede sloot deal voor twee windmolens'

331846 images2persgroep 8

Nog voor inwoners zich mochten uitspreken over duurzaamheid, maakte de gemeente al afspraken met Grolsch en Apollo Vredestein over de bouw van twee windmolens in Enschede. Dat blijkt uit briefwisselingen tussen initiatiefnemer Raedthuys Groep en wethouder Eelco Eerenberg.

De campagne Enschede Wekt Op begon in de zomer van 2016. In het gemeentelijke Actieplan Duurzaamheid was afgesproken dat er via zo'n participatietraject naar maatschappelijk draagvlak voor duurzame initiatieven zou worden gezocht. Een paar maanden eerder spraken de gemeente en Raedthuys over windmolens. Het Enschedese bedrijf wil graag een windmolen realiseren op het terrein van bierbrouwer Grolsch langs de A35 en dat van bandenfabrikant Apollo Vredestein in het havengebied. De eerste initiatieven daarvoor stammen al uit 2009.

Concrete plannen
Van concrete plannen is het nooit gekomen, maar adviesbureau Pondera heeft in opdracht van Raedthuys al eens een visualisatie gemaakt van een windmolen bij Grolsch. Op de website van het Havenbedrijf van Enschede werd vier jaar geleden gewag gemaakt van een onderzoek van Pondera naar turbines bij Grolsch en de Binnenhaven. Die website in de afgelopen twee maanden uit de lucht gehaald.

In het voorjaar van 2016 spraken vertegenwoordigers van de gemeente, Raedthuys, Grolsch en Apollo Vredestein over windmolens. Dat heeft geleid tot de volgende afspraken: de gemeente start eerst het traject Enschede Wekt Op, Grolsch en Apollo melden zich in het kader van die campagne als mogelijke windmolenlocatie en beide bedrijven gaan daarna met Raedthuys een (concept-)intentieovereenkomst aangaan. Laatstgenoemde bedrijf zorgt dan voor de noodzakelijke onderzoeken en vergunningenprocedures.

De afspraken kwamen voor de dag door een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) van Dimitri Lasscher. De bewoner van het buitengebied ageert sinds het traject Enschede Wekt Op tegen windmolens. Op scenarioschetsen - de gemeente noemde het 'praatplaten' - waren dikwijls windmolens ingetekend in het buitengebied, ter hoogte van het Aamsveen, dicht in de buurt van Lasscher.

Burgerinitiatief
Samen met andere bewoners van het buitengebied begon Lasscher het burgerinitiatief Tegenwind053. Er werden ruim 300 handtekeningen verzameld in het zuidelijke buitengebied van Enschede en er werden spandoeken opgehangen tegen windmolens. "We zijn anderhalf jaar druk geweest", zegt Lasscher. "De scenario's zouden niet kloppen, werd gezegd. We zijn weggezet als leugenaars. Maar in het Energieberaad (het overleg tussen verschillende belangengroepen als het gaat om windmolens en zonneparken, red.) werden 's ochtends kaarten gepresenteerd met windmolens bij het Aamsveen. 's Middags, toen ik de kaarten opvroeg, stond er ineens 'ambtelijk concept' bij. Lasscher heeft, net als enkele politieke partijen, problemen met Pondera, dat de gemeente nu begeleid naar de Energievisie door onder meer uit te zoeken waar windmolens en zonneparken kunnen komen. "Wij hebben het gevoel dat in Enschede bedrijven worden gepleased", zegt Lasscher. Hij wacht nog op aanvullende antwoorden op zijn Wob-verzoek.

Gesprekken
Wethouder Eelco Eerenberg van duurzaamheid bevestigt dat hij de gesprekken met Raedthuys, Grolsch en Apollo Vredestein heeft gevoerd. Daarnaast was er sprake van een mogelijke windmolen bij Landgoed Christinalust, in samenspraak met de provincie. "We wilden eerst het traject Enschede Wekt Op doorlopen. Mede door alle commotie rond windmolens dat daaruit voortkwam, hebben wij gezegd: voorlopig niet", zegt Eerenberg. De turbines zijn dus van de baan, zegt hij. De provincie heeft volgens de wethouder het plan bij Christinalust laten vallen. De gemeente heeft Grolsch, Vredestein en Raedthuys zelf in de wacht gezet.

Eerenberg zegt niet de indruk te hebben dat Grolsch en Vredestein nog op korte termijn een windmolen ambiëren. "Met Pondera hebben we overigens een nieuw contract afgesloten dat het bureau de komende zeven jaar niet participeert in duurzaamheidsprojecten op Enschedese bodem." D66 - waarvan Eerenberg lijsttrekker is - zegt overigens drie windmolens langs de A35 te willen realiseren. Die wens blijft bestaan, zegt Eerenberg. "Al zal het lastig zijn geschikte plekken te vinden."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.