Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

UT-studenten schrikken van resultaten eigen privacyonderzoek Facebook

331849 images2persgroep 9

Facebook weet meer van ons dan we vermoeden. Bovendien maakt het sociaal medium haar gebruikers steeds meer verslaafd. Tot die conclusie komen UT-studenten, die zich voor een opdracht van school in de materie verdiepten.

Jip Lukkien (22), Romée Lammers (19) en Kasper Wensing (25) zijn zo geschrokken dat ze hun gedrag op sociale media aanpasten na literatuuronderzoek en een interview dat ze hadden met directeur Hans de Zwart van de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of of Freedom.

Verwijderen onmogelijk
Kasper verwijderde zijn Facebookprofiel. Tenminste, dat wilde ik. Maar het was onmogelijk! Ik kon alleen deactiveren. Toen ik de muziekluisterdienst Spotify opende, werd Facebook automatisch ook actief. De diensten waren gekoppeld.

Romée verwijderde Facebook alleen van haar smartphone. Het bedrijf van Mark Zuckerberg kan nu niet meer bij foto s en contacten die op de telefoon zijn opgeslagen. Maar ze facebookt nog wel op haar laptop. Jip schakelde alleen notificaties uit. Dat zijn signaaltjes dat er nieuwe berichten zijn. Zo word ik minder vaak verleidt om te kijken.

Voordat de studenten aan de onderwijsmodule Privacy Paradox begonnen, konden ze de impact niet vermoeden. Net als vele anderen, klikten ze cookies weg en liketen pagina s zonder bewust te zijn van de implicaties.

Facebook is ook vriend
Door het literatuuronderzoek kwamen we er achter wat Facebook allemaal van ons weet. Ons profiel was zo ingesteld dat we berichten alleen met vrienden deelden. Maar Facebook vindt zichzelf ook een vriend. Ze hebben ons profiel. Maar meer dan dat. Veel mensen facebooken voor het slapen gaan en na ontwaken. Maar zo weet het bedrijf hoe lang wij slapen, van hoe laat tot hoe laat en dat straks over 40 jaar , zegt Jip.

Berichtendienst WhatsApp en sociaal medium Instagram zijn ook eigendom van Facebook. Het concern kan alles aan elkaar koppelen. Dat biedt een schat aan gegevens, die ze verkopen aan bedrijven om gepositioneerde reclame te sturen. Via WhatsApp weet Facebook wanneer je de dienst gebruikt en vanaf welke locatie, welke internetsites je bezoekt, via de cookies en likes ook hoe lang en hoe vaak je daar zit. Zelfs kleine afbeeldingen als smileys hebben commerciële waarde.

Geen privacy
De tweedejaars studenten communicatiewetenschappen concluderen dat de Privacy Paradox bestaat. Internetgebruikers hechten aan hun privacy, maar handelen daar niet naar. Online zetten ze soms hun hele hebben en houden op Facebook , zegt Jip.

Facebook is gratis. Maar gebruikers betalen met hun persoonlijke gegevens, vinden de studenten. Het sociale medium is vooral een verdienmodel. Een ordinaire geldmachine , zegt Kasper Wensing, die haar gebruikers steeds verslaafder maakt.

Wassen neus
Privacy op internet is volgens hen een wassen neus. En het einde is nog niet in zicht. Romée: Daarom stemmen wij bij het referendum voor de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten zeker nee . Maar dat is onze persoonlijke mening. Via de sleepwet kunnen je eigen data worden afgetapt, omdat je buurman toevallig terrorismeverdachte is. Dat klopt niet. Wij willen vrij kunnen zoeken op internet. Dat is een mensenrecht.

De studenten vrezen dat Big Brother Facebook in de toekomst meer privacy opslokt dan ze lief is. Wat als ze gegevens over kredietwaardigheid verkopen aan banken? Of zorgkosten vermarkten aan verzekeraars? Er was al sprake van gezichtsherkenning waarmee Facebook kon voorkomen dat foto s op social media door derden worden misbruikt. Maar als wij foto s doorsturen zoals Facebook wilde, hebben ze die foto s wel. En hoe gaan zij ermee om?

Ambities
De studenten wijzen op samenzweringstheorieën dat Facebookbaas Zuckerberg politieke ambities zou hebben. Hij zou de social media kunnen gebruiken voor beïnvloeding van de verkiezingen. Waar of niet? Jip, Romée en Kasper weten het niet, maar ze kijken nergens meer van op.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.