Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Speciale voorstelling kerstcircus Enschede voor blinden en slechtzienden een succes

Eindelijk was het dan zover. Tijd voor de speciale show van het Kerstcircus Enschede. Blinden en slechtzienden kregen een koptelefoon, twee blindentolken voorzagen de show van commentaar. “Het is voor ons een hele eer om andermans ogen te mogen zijn”, aldus blindentolken Angelique van Lieshout en Trudy Schambergen.

Veel gasten kwamen niet uit de buurt, maar bijvoorbeeld uit Hasselt of Hilversum. In de entree ontmoeten we Marianne, die met haar vingers en handen de attributen van de spreekstalmeester aftast. Marianne heeft een visuele beperking en reist het land door om naar voorstellingen te gaan met audiodescriptie. “Ik ga vaak naar shows van Stichting Komt het zien. Dat zijn shows zoals de Lion King, maar ook deze kerstshows”, aldus Marianne.

Foto Marianne op het voelplein
Marianne in gesprek met de spreekstalmeester op het voelplein
Beeld: Julian Vriend

De wondere wereld van het circus

In het Enschedese Volkspark zit de sfeer er direct al goed in. Bezoekers halen een kaartje en worden opgevangen door verschillende dieren: een alpaca, geitjes, schapen en konijnen. Dan betreden zij de tent, die sinds de jaren 70 niet is geëvolueerd. “Het circus is natuurlijk iets van vroeger, maar je ziet dat het langzaam beter gaat met het circus. We hebben alle shows uitverkocht”, zegt spreekstalmeester Atze Lubach.

Voelplein

Vlak voordat de show begint, gaat het voelplein open. Hier kunnen mensen die blind of slechtziend zijn de spelers en hun attributen voelen, een kennismaking op een ander niveau. De spelers delen feitjes over de voorwerpen die zij gebruiken. “Dat is bijzonder”, vertelt Lubach. “Normaal gesproken kom je nooit zo dicht bij de spelers. Nu kun je het eelt op de handen van de ringspecialist voelen.”

Voelplein drukte
De drukte nam langzaam aan toe
Beeld: Julian Vriend
Foto voelplein Haarlem circus 2022 12 28 153640 vxjg
Lees ook
Kerstcircus in Enschede heeft speciale show voor blinden en slechtzienden
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.