Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

The day after: Burgerbelangen grootste in Enschede, maar wel in 'oude' coalitie?

332518 download 8 3

Er komt een wisseling van de wacht, maar blijft de rest gewoon bij het oude in Enschede? Het zou zomaar kunnen. Volgens de voorlopige verkiezingsuitslag - vanochtend begint er een hertelling - hebben de huidige coalitiepartijen opnieuw een meerderheid.

Is er gisteren dan niets veranderd in het politieke landschap in Enschede? Dat wel. Burgerbelangen gaat van 5 naar 7 zetels en dat betekent dat lijsttrekker Niels van den Berg het voortouw mag nemen bij de samenstelling van een nieuwe coalitie.

Winnaars en verliezers
Het is dus stuivertje wisselen tussen BBE en D66. De coalitieleider van de afgelopen raadsperiode moet namelijk twee zetels inleveren en gaat van 7 naar 5. Andere verliezers zijn de SP (van 5 naar 3 zetels), het CDA (5 naar 4), de PvdA (5 naar 4) en ChristenUnie (3 naar 2). OPA behaalde net geen zetel en keert dus niet terug in de raad.

De verloren zetels komen vooral ten goede aan nieuwkomers in de gemeenteraad: PVV (3 zetels), DENK (1 zetel) en Democratisch Platform (1 zetel). Ook GroenLinks mag zich een winnaar noemen door van 3 naar 4 zetels te gaan. VVD (4 zetels) en EnschedeAnders (1 zetel) bleven stabiel.

Hoe verder?
De grote vraag is: welke lijsttrekker krijg als eerste een telefoontje van Niels van den Berg? Dikke kans dat dat Jeroen Diepemaat van de VVD is. De liberalen en lokalen kunnen elkaar op veel thema's vinden en datzelfde geldt ook voor het CDA van Ayfer Koç.

Een logische vierde onderhandelingspartner is D66. Daarmee kunnen de huidige coalitiepartijen 20 zetels bij elkaar sprokkelen. De ChristenUnie is niet meer nodig voor een meerderheid en zou hooguit erbij kunnen worden gevraagd vanwege de prettige samenwerking in de afgelopen jaren, zolang CU de wekelijkse koopzondag maar niet wil blokkeren.

Logischer is echter dat Burgerbelangen de riante positie na de verkiezingen wil inzetten om twee wethouders te leveren aan het nieuwe college. Een derde termijn voor Hans van Agteren wellicht en een debuut voor Van den Berg?

Duurzaamheid
Er is echter een thema dat een verlengde samenwerking tussen D66 en Burgerbelangen kan bemoeilijken. De democraten hebben een progressief beleid met veel aandacht voor duurzaamheid hoog in het vaandel.

Vrijdag sloot D66 met PvdA, GroenLinks en ChristenUnie een klimaatpact waarin nadrukkelijk het belang van windmolens wordt genoemd. Maar: Burgerbelangen zei in de debattenreeks van 1Twente en Tubantia juist dat windmolens een 'breekpunt' zijn. Het plaatsen van windmolens in het buitengebied is volgens de lokale partij onbespreekbaar.

D66 zal dus mogelijk wat water bij de wijn moeten doen - en wat duurzaamheidsambities moeten inleveren - om in het college te kunnen blijven. De 'groene coalitie' is praktisch onhaalbaar: de vier partijen in het klimaatpact komen niet verder dan 15 zetels.

Raadsakkoord
Ook een stukje bestuurlijke vernieuwing is dichterbij gekomen met de verkiezingswinst van Burgerbelangen. Lijsttrekker Niels van den Berg zei een week voor de verkiezingen oren te hebben naar een zogeheten raadsakkoord.

Daarin worden een aantal voor de stad belangrijke thema's door (bijna) alle partijen vastgelegd. Zo worden ook de stemmers van de kleinere partijen of oppositiepartijen gehoord.

Ten slotte zal Burgerbelangen het formatieproces rond de nieuwe coalitie zo veel mogelijk in publieke bijeenkomsten willen gaan voeren. Te beginnen met beschouwingen, waarin alle partijen de verkiezingsuitslag mogen duiden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Ben Lensink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.