Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Forensisch werk GGD Twente lijkt niet echt op tv-serie CSI

333022 download 9 2

De elf forensisch artsen van de GGD Twente krijgen het steeds drukker. In 2014 werd bijna 2.600 keer een beroep gedaan op hun deskundigheid, vorig jaar was dat 2.825 keer.

De toename zit in vrijwel alle categorieën, van zedenonderzoeken tot euthanasie en van bloedproeven tot lijkschouwingen. Volgens forensisch arts Sandra Schrooyen zijn er verschillende oorzaken. Hulpverleners worden geschoold in het herkennen van signalen van geweld en mishandeling. Er wordt meer opgemerkt, dus ook meer onderzocht. En de maatschappij vraagt ons ook steeds nadrukkelijker om niks te missen. Daardoor steeg bijvoorbeeld het aantal letselbeschrijvingen van 27 in 2014 tot 66 in 2017.

Euthanasie
Het toegenomen aantal verklaringen na euthanasie (van 228 in 2014 naar 257 in 2017) is volgens Schrooyen gevolg van een toenemende vraag naar een waardig levenseinde. We kunnen medisch gezien steeds meer. Je kunt daardoor het levenseinde langer uitstellen, maar dat betekent ook dat steeds meer mensen op een bepaald moment zeggen: Nu vind ik het genoeg .

Lijkschouwing
Euthanasie wordt meestal begeleid door de huisarts en die krijgt advies van een tweede, onafhankelijke arts. Maar omdat het altijd om een niet-natuurlijke dood gaat moet de forensisch arts daarna de lijkschouwing doen en een overlijdensverklaring afgeven.

Zedenzaken
Ook het aantal onderzoeken in zedenzaken nam fors toe, van 14 in 2013 tot 49 vorig jaar. Belangrijke oorzaak daar was de komst in 2015 van het Centrum Seksueel Geweld in Enschede, waar slachtoffers op één adres alle hulp en begeleiding krijgen die ze nodig hebben.

Richtlijn
Opmerkelijk is ook dat huisartsen steeds vaker advies inwinnen van hun forensische collega s. Schrooyen: Zij hebben in 2016 een nieuwe richtlijn gekregen over het aanvragen van een lijkschouwing. Dat moet altijd in het geval van een niet-natuurlijke dood, maar soms is het echt lastig om te bepalen waaraan iemand is overleden. Sommige mensen onttrekken zich namelijk aan iedere vorm van zorg, ook die van de huisarts. Dan is de arts niet altijd overtuigd van een natuurlijke dood en doet de forensisch arts de lijkschouw. Het aantal telefonische consulten daarover liep op van 76 in 2014 tot 172 vorig jaar.

Een oude vrouw die van de trap valt en haar nek breekt. Een jonge man die onder invloed van drank en pillen een politieagent in elkaar slaat. Of een klein kindje dat heel verdachte blauwe plekken heeft. De forensisch artsen van de GGD Twente zien niet de leukste kant van Twente voorbij komen. Er wordt steeds vaker een beroep gedaan op hun deskundigheid.

CSI
Bij de term forensisch denken veel mensen meteen aan spannende tv-series als CSI of Silent Witness. Maar volgens Sandra Schrooyen, forensisch arts bij de GGD Twente, is dat een beperkte kijk op de zaak. Zij en haar collega s bij de GGD doen veel meer dan speuren naar bewijzen tegen moordenaars.

Wij ondersteunen politie en justitie bij hun onderzoek naar daders en slachtoffers. Dan kan zijn door een bloed- of urinetest af te nemen, door een objectieve letselbeschrijving te geven of door omstandigheden rondom een overlijden te onderzoeken , zegt Schrooyen.
We onderzoeken overigens alle zaken waarin sprake is van een niet-natuurlijke dood. Dat kan zijn door geweld, maar bijvoorbeeld ook door zelfdoding of een ongeval. Als een oude man thuis valt en zijn heup breekt en vervolgens komt te overlijden, is dat ook een niet-natuurlijke dood. Het gaat dus echt niet alleen om moord en doodslag. Verder zijn we verantwoordelijk voor zorg aan mensen in het arrestantencomplex in Borne. Dat is complexe zorg, vaak ook aan kwetsbare mensen. Mensen die verslaafd zijn, in de war, onder invloed. Je hebt daar vaak meerdere petten op. Als forensisch arts moet je bloed afnemen voor onderzoek, maar als je ziet dat iemand ziek is ben je ook behandelend arts.

De hoeveelheid werk neemt toe. Er zijn steeds meer onderzoeksmogelijkheden en onderzoekstechnieken. De alertheid van professionals op gewelddadig gedrag wordt groter. En door veranderingen in de zorg zijn er ook steeds meer mensen die niet snel genoeg de hulp krijgen die ze nodig hebben. Dat leidt allemaal tot steeds meer situaties waarbij de deskundigheid van een forensisch arts wordt ingeroepen. En dat gebeurt dus 24 uur per dag, zeven dagen per week.

Specialismen
De GGD Twente prijst zich dan ook gelukkig dat er in deze regio elf forensisch artsen beschikbaar zijn. Twee van hen, onder wie Sandra Schrooyen, zijn vooral op werkdagen beschikbaar. De andere negen verdelen de avond- en weekenddiensten. Schrooyen: Een paar jaar geleden zag je nog wel dat bijvoorbeeld huisartsen of bedrijfsartsen het erbij deden Uiteraard wel met een aanvullende opleiding, maar het was niet hun hoofdtaak. Maar het wordt steeds meer een echt specialisme waar artsen echt voor kiezen.

Ze legt uit wat het verschil is met een gewone dokter: Als iemand een grote snee in de arm heeft gaat een klinisch arts meteen kijken of hij die kan hechten. Een forensisch arts kijkt hoe diep de snee is, waar die zit, wat de richting is, hoe de wondranden er uit zien. Je focust op de oorzaak, niet op de behandeling. Dat vergt een andere manier van kijken.

Kijken, en luisteren, en de juiste vragen stellen, zijn volgens haar nog altijd de belangrijkste onderzoeksmiddelen die een forensisch arts ter beschikking staan. Je ziet met name in Amerikaanse televisieseries allerlei spannende apparatuur voorbij komen. In die series hebben de artsen vaak hoge hakken en een diep decolleté.

Oude regenjas
Sandra Schrooyer lacht: Ik ben meer van de Britse series. Daarin hebben ze een oude regenjas aan en gaan ze op zoek naar de achtergronden van het slachtoffer. Had hij vrienden, een sociaal leven? Wie zag hem het laatst, en onder welke omstandigheden? Daar haal je vaak de belangrijkste informatie uit. Als s avonds de thuiszorg een oude dame in bed heeft gestopt en ze wordt de volgende morgen dood aangetroffen is dat in de meeste gevallen een natuurlijke dood. Maar staat de deur op een kier? Ligt de sleutel niet meer op de gebruikelijke plaats? Dat zijn aanwijzingen die een heel andere doodsoorzaak kunnen suggereren. Wij zijn altijd op zoek naar het verhaal voorafgaand aan het overlijden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.