Volgens Jeroen Hatenboer (VVD), Jeroen Goudt (CDA) en Dick Buursink (PvdA) dankt Burgerbelangen de winst van drie zetels vooral aan de landelijke trend om lokaal te stemmen.
Chagrijnig
"Mensen waren denk ik zo chagrijnig van het geweld van de lijsttrekkers van de landelijke partijen. Je zag ze voortdurend op tv , aldus Buursink. Het zit hem vooral in je afzetten tegen landelijke partijen. Het gaat om lokale verkiezingen, dus kiezen we de eerste lokale partij die je tegenkomt. In dit geval BBE. Dat effect moet je niet onderschatten en kan zo een paar zetels opleveren.
Gezien de discussie rond diftar, lijkt het plaatsen van milieuwethouder Hans van Agteren als lijstduwer op de 30ste plek een tactische meesterzet. "Maar ook slecht nieuws kan je bekendheid vergroten", zegt Jeroen Goudt. "BBE was wel continu bij de burgers aanwezig, met blaadjes als We gaan het afval anders ophalen. Je kunt zeggen: Er was heel veel kritiek . Maar er was wel voortdurend belangstelling."
Verlies D66
Over het verlies van coalitieleider D66 (van 7 naar 5 zetels) zijn de oud-wethouders eensgezind. Het is niet zozeer kritiek op landelijk leider Alexander Pechtold dat stemmen kostte. "Wat in 2014 speelde was de luchthaven", zegt Hatenboer. "Wij (VVD, red.) hebben er zeker een zetel aan verloren, omdat we wel voor die luchthaven waren. D66 was expliciet tegen."
Zoals BBE volgens Hatenboer baat heeft gehad bij de landelijke teneur om lokaal te stemmen, zo heeft D66 daar waarschijnlijk aan verloren. "Ik denk dat het in de voorspelbare D66-wijken hetzelfde blijft, maar juist dat beetje extra dat je door een lokaal thema kan halen is achtergebleven."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede