Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Provinciale wegen in oosten levensgevaarlijk

333161 833642

Provinciale wegen in deze regio behoren tot de gevaarlijkste van Nederland. Vooral de N737 van Enschede naar Deurningen, de N751 van Wierden naar Den Ham en de N818 van Terborg naar Varsseveld springen eruit. Deze wegen zijn drie keer gevaarlijker dan gemiddeld. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en de TU Delft.

Op basis van de meest recente ongevallencijfers van de politie (2014-2016) heeft RTL samen met professor mobiliteit Bert van Wee voor 550 provinciale en rijkswegen berekend wat de kans is op een ongeluk. Daarbij zijn aan iedere onderzochte weg sterren toegekend. Zo is een weg met vijf sterren drie keer veiliger dan gemiddeld en is een weg met één ster drie keer gevaarlijker dan gemiddeld. Maar liefst zeven wegen uit deze regio krijgen één ster van de Delftse professor. Het gaat in alle gevallen om een provinciale weg.

Dodenwegen
Die wegen soms worden ze in de volksmond luguber dodenwegen genoemd zijn over het algemeen de gevaarlijkste van het land. Twintig procent van de verkeersdoden valt op provinciale wegen, terwijl dit type weg slechts zes procent van het totale wegennetwerk van Nederland beslaat.

Volgens de onderzoekers is het de combinatie van snelheid, weginrichting en rijgedrag waardoor op provinciale wegen relatief vaak een dodelijke cocktail ontstaat, met levensgevaarlijke inhaalmanoeuvres, boomongelukken en frontale botsingen tot gevolg.

Meer geld
,,Als je de verkeersveiligheid echt wil verbeteren, dan moet er absoluut geld bij. Het lijkt erop dat verkeersveiligheid niet meer zoveel prioriteit heeft , zegt hoogleraar Van Wee tegen RTL. Zowel Van Wee als de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) pleiten voor een aantal maatregelen. Waar mogelijk moeten provinciale wegen gescheiden rijstroken krijgen, obstakels zoals bomen dicht langs de weg moeten worden verwijderd, landbouwvoertuigen moeten worden geweerd en de maximumsnelheid moet omlaag.

De wegen in deze regio die volgens het onderzoek van RTL en TU Delft als gevaarlijkst uit de bus komen en slechts één ster krijgen zijn:

Twente
N732 Lonneker-Enschede
N737 Enschede-Deurningen
N746 Mariaparochie-Tubbergen
N748 Vriezenveen-Geesteren
N751 Wierden-Den Ham

Achterhoek
N818 Terborg-Varsseveld
N824 Diepenheim-Neede

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.