Te midden van de storm om hem heen, sprak Ãzcan Akyol zondagavond bij Studio Voetbal zalvende woorden. "Ik was genadig voor FC Twente", zegt de schrijver en columnist uit Deventer. "Ik zei dat zo'n grote club met zo'n groot stadion niets te zoeken heeft in de Jupiler League. Mensen van buiten Twente vroegen me waarom ik zo aardig was over de club? Tukkers zelf weten dat ze de gunfactor niet meer hebben. Ze waren blij dat er nog iemand vriendelijk was."
WeggehoondEen paar uur daarvoor hadden Feyenoord supporters de FC Twente aanhang gesard met cynische gezangen en spandoeken met teksten als 'Eenmaal zullen wij de periodekampioenen' zijn en 'Doei'. De actie van de Rotterdamse fans kreeg veel bijval in de rest van het land. De supporters van De Graafschap zongen deze week uit volle borst over de 'degradatie in Enschede'. Het zit de Superboeren nog altijd dwars dat ze in 2016 degradeerden, terwijl dat in hun ogen FC Twente had moeten zijn.
"Ze voelen zich te kort gedaan", zegt Akyol. "Dat geldt ook voor de clubs die geen kampioen zijn geworden in 2010. FC Twente werd dat jaar terecht kampioen, maar in de beeldvorming is dat anders", merkt de supporter van Go Ahead Eagles. "Mensen verdiepen zich niet in hun haat jegens Twente. Ze lullen mee. Anders hadden ze wel begrepen dat Twente juist aan het herstellen is en dat ze waarschijnlijk degraderen omdat ze ongelukkig hebben gehuurd."
SpandoekenHenk Kesler, tussen 2000 en 2010 directeur betaald voetbal van de KNVB, haalt de schouders op over die plagerijen. "Spandoeken van supporters zijn van alle tijden. Daar moet je de humor van inzien." Maar van de onderliggende boodschap begrijpt de ervaren bestuurder helemaal niets. "Ik vind het vrij kortzichtig dat er clubs en supporters zijn die Twente liever zien degraderen. Twente is een stabiele factor. Een goed Twente is goed voor het Nederlandse voetbal. Kijk alleen eens naar dat stadion. Ik weet dat er ook genoeg clubs zijn die het jammer zouden vinden als Twente degradeert. Maar tegelijkertijd besef ik ook dat er een aantal clubs is dat het anti-gevoel uitdraagt en verder voedt."
GelachenDat er hartelijk wordt gelachen om de ellende in Enschede, merkt ook FOX-analist Arnold Bruggink, oud-voetballer van onder meer FC Twente. "Dat doet pijn, je hoort het van alle kanten. Of het terecht is of niet: iedereen heeft er een mening over. Maar als alle emoties zijn gezakt, zullen mensen inzien dat Twente een verrijking is voor de eredivisie, er zitten daar elke week 30.000 mensen. De club voegt wat toe. De druk op Twente is onvergelijkbaar met Sparta en Roda JC, dat zijn kleinere clubs, daar is veel minder reuring. Ik verdedig me niet meer elke dag tegen mensen die anti-Twente zijn, ik ga de discussie niet meer aan."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede