Aanleiding is de constatering dat de tien jaar geleden geopende Cultuurmijl al vrij vlot zijn glans heeft verloren. Het lichtkunstwerk van Amsterdammer Peter Vink - een laserstraat van de torenspits van de Grote Kerk op de Oude Markt naar de fabriekspijp naast het AKI-gebouw in Room beek - en de geluidskunst van de Amerikaan Bill Fontana, haperden al vlot en hielden er kort daarna helemaal mee op.
Ook de kastjes van het zogenoemde Straatmuseum aan de gevel van bewoners en instellingen aan de Cultuurmijl, verdwenen of verpauperden, net als het geluidskunstobject Whit Lilly op het Boerenkerkhof.
1 miljoen euroDe Cultuurmijl vergde een investering van rond de 1 miljoen euro. Na de opening is nooit meer omgekeken naar de kunstwerken en bleef onderhoud uit. Dat leidde er toe dat zowel de laserstraat als de geluidskunst al enkele jaren niet meer functioneren.
De SBS-ploeg sprak verder met demissionair wethouder Hans van Agteren, die het grootste deel van de portefeuille van de afgetreden wethouder Jeroen Hatenboer heeft overgenomen, Rosalinde Koenders van Haar en Kunst, kunstenaar Peter Vink en polste de mening van Enschedeërs.
Tweede kansSommigen vinden dat de 'parelketting van cultuurdragers' zoals de Cultuurmijl wordt genoemd, een tweede kans verdient, mits het breed wordt gedragen en iemand de verantwoordelijkheid op zich neemt.
Wanneer het item over de Cultuurmijl precies wordt uitgezonden is nog niet bekend.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Michiel Grevers