De markt voor koopwoningen wordt steeds krapper in Twente. Dat was vooral merkbaar in Almelo, waar de prijzen met bijna 10 procent stegen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Starters in Enschede hebben hevige concurrentie van beleggers, die goedkopere woningen opkopen.
Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de afdeling Twente van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Twentenaren die willen verkopen, wachten tot ze eerste zelf een nieuwe woning hebben gevonden. Waar mensen vijf jaar terug, tijdens de vastgoedcrisis, eerst gingen verkopen uit angst geen koper voor hun huis te kunnen vinden, is het nu andersom. Ze zijn nu bang dat ze geen geschikte woning tegen een betaalbare prijs kunnen vinden en wachten daarom met verkoop van hun eigen huis , zegt voorzitter Steven Elst van NVM Twente. Maar op die manier raakt de markt wel op slot.
StartersStarters in Enschede ondervinden steeds meer concurrentie van beleggers die woningen tot twee ton opkopen voor de verhuur. Zestien procent van de woningen in deze prijsklasse werd in Enschede in het achterliggende kwartaal verkocht aan beleggers. In Maastricht ligt dat percentage al op 30 procent en in Amsterdam op 25 procent. Particulieren met wat kapitaal zoeken nu de rente laag is een alternatief voor hun spaargeld en vinden dat in goedkopere woningen , aldus Steven Elst. Onder beleggers verstaat de NVM mensen die minimaal drie woningen bezitten.
Prijzen stijgenDoor de lage rente, de nog steeds grote vraag en het krappe aanbod zullen naar verwachting de prijzen in Twente blijven stijgen. Het aantal transacties zal volgens de NVM over het gehele jaar in de regio echter lager uitkomen dan afgelopen jaar. De ontwikkeling van nieuwbouw en meer verkopen door woningbouwcorporaties, zou de druk op de markt kunnen laten afnemen. Maar woningbouwverenigingen verkopen volgens Steven Elst juist nu de helft minder dan tijdens de crisisjaren.
Extreem snel verkochtIn het eerste kwartaal van een jaar worden er altijd minder huizen verkocht, maar een afname met 27 procent in zowel Hengelo als Enschede ten opzichte van het laatste kwartaal van 2017 is fors. Door de grote vraag stijgen de prijzen van alle woningtypen in heel Twente. De gemiddelde verkoopopbrengst in Enschede was in het eerste kwartaal 205.200 euro - 2.800 euro lager dan in het vierde kwartaal - en bijna 4 procent lager dan een jaar eerder. Die lagere gemiddelde transactieprijs heeft vooral te maken met het forse aantal vrijstaande woningen dat minder is verkocht. Woningen in Enschede worden extreem snel verkocht, gemiddeld in 39 dagen.
Het beeld is identiek in Hengelo. Ook hier is de gemiddelde prijs van 199.500 euro circa 2 procent lager dan een jaar geleden. In Hengelo is het aantal transacties van vrijstaande woningen gehalveerd ten opzichte van voorgaande kwartalen, maar is ook de gemiddelde transactieprijs hoger voor bijna alle woningtypen. Woningen worden er gemiddeld in 49 dagen verkocht.
Oldenzaal en TubbergenOldenzaal zit in het spoor van Enschede en Hengelo: 30 procent minder transacties dan een kwartaal eerder en een gemiddelde prijsdaling ten opzichte van een jaar terug van 2 procent. Ook hier drukt het aantal vrijstaande woningen dat minder werd verkocht de gemiddelde transactieprijs. Tubbergen is koploper met 34 procent minder transacties ten opzichte van een jaar eerder en een gemiddeld 14 procent lagere gemiddelde transactieprijs.
Inhaalslag AlmeloIn Almelo voltrekt zich een marktontwikkeling die eerder te zien was in Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Daar zijn ten opzichte van een jaar eerder juist 5,5 procent meer huizen verkocht en is ook de gemiddelde verkoopprijs met 9,5 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal 2017. Verkoop van een huis duurt in Almelo gemiddeld 56 dagen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Reinier van Willigen