"Het is geen banenbeurs in die zin dat we honderden vacatures bij ons hebben", zegt adviseur Wim Evers van het Werkplein Twente. "Maar als iemand concreet een baan zoekt, weten we uiteraard waar de kansen liggen aan beide kanten van de grens."
GrensWerk is een initiatief van de gemeente Enschede, Werkplein Twente, UWV Werkbedrijf, het GrensInfoPunt van de Euregio en de Duitse Agentur für Arbeit. Vorig jaar openden de partners in Gronau een grensoverschrijdend arbeidsbureau. Het aanbod reikt veel verder dan alleen arbeidsbemiddeling: GrensWerk profileert zich als 'grensoverschrijdend informatie- en competentiecentrum voor arbeidsmarkt en beroepsonderwijs' voor de hele Euregio. "Iedereen die erover nadenkt om de grens over te steken voor werk of studie, kan bij ons terecht", zegt Evers. "Voor vacatures, maar ook voor advies op maat over belastingen, sociale zekerheid of cultuurverschillen." Hij verwacht dinsdag honderden treinreizigers te kunnen informeren. "Veel bewoners van de grensregio kijken nog niet naar de arbeidsmarkt in het buurland. Jammer, want ook daar kunnen kansen liggen."
Iedereen die erover nadenkt om de grens over te steken voor werk of studie, kan bij ons terecht
Wim Evers
Nu de economie in Nederland aantrekt, kijken ook Duitsers weer naar mogelijkheden op de Twentse arbeidsmarkt. "Vaak gaat het om mensen die eerder in Nederland hebben gewerkt", zegt adviseur Wim Evers van het Werkplein Twente, dat in Gronau met meerdere Duitse en Nederlandse partijen samenwerkt in het grensoverschrijdende arbeidsbureau GrensWerk. "In de crisistijd gingen ze terug naar Duitsland, maar nu ook hier weer vacatures zijn, willen ze terug. Dat kan om verschillende redenen zijn: voor het hogere salaris, de reiskosten of omdat ze de werksfeer in Nederland prettig vinden."
In de crisistijd werd vanuit Nederland vooral naar mogelijkheden op de Duitse arbeidsmarkt gekeken. Terwijl in Nederland de werkeloosheid opliep, waren aan Duitse kant van de grens honderden vacatures, met name voor technisch geschoold personeel. De gemeente Enschede en het Werkplein Twente speelden handig in op het tekort. Tot eind 2017 hielpen ze zo'n 250 Twentenaren met een WW- of bijstandsuitkering aan een baan in Duitsland.
Ondertussen is de situatie op de arbeidsmarkt in de grensregio veranderd. "Sinds een jaar of anderhalf hebben we ook in Nederlands veel vacatures in de verzorging, metaal, logistiek of elektrotechniek", zegt Evers. "Wat de Duitsers al veel langer zoeken, dat zoeken wij nu ook." Desondanks kan het voor Nederlanders interessant zijn om in Duitsland te werken, en andersom. "Als je in Deventer woont en je zoekt een baan, kijk je 360 graden om je heen. Hier houdt het vanwege de grens op bij 180 graden. Terwijl de arbeidsmarkt aan de andere kant ook goed is. Het is jammer als je die kans laat liggen."
GrensWerk adviseert ook werkgevers die moeite hebben met het vinden van personeel in eigen land. Volgens Peter Schildkamp, projectleider Duitsland van de gemeente Enschede, kunnen ondernemers nog veel meer samenwerken om talent en arbeidspotentieel voor de grensregio te behouden. "In slechte tijden worden mensen ontslagen. Dat hoeft niet als je samenwerkt over de grens. Op Twentse schaal zijn voorbeelden van bedrijven die medewerkers uitlenen aan een collega-onderneming, als het met de eigen orderportefeuille even minder gaat." Dit zouden bedrijven ook grensoverschrijdend kunnen doen, zegt Schildkamp. "Dan geef je je mensen ook nog de kans om kennis te maken met een andere taal, cultuur en manier van werken."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Reinier van Willigen