Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Gianni Romme nieuwe manager IJsbaan Twente

337482 854355

In de zoektocht naar een nieuwe manager is de directie van IJsbaan Twente bij een opmerkelijk persoon terechtgekomen: oud-schaatskampioen Gianni Romme wordt het gezicht van de overdekte kunstijshal.

Gianni Romme? Dat is toch die vrolijke Brabander en vooral de tweevoudig olympisch kampioen van de Winterspelen van 1998 in het Japanse Nagano? Diezelfde Romme volgt Maurice Nieland op, die de afgelopen zes jaar als manager functioneerde van IJsbaan Twente in Enschede. Dankzij de Twentse Schoolschaats kampioenschappen.

Verhuizing
Romme (45) woont inmiddels al bijna een jaar in Hengelo, met oud-topschaatsster Jorien Voorhuis. Daarvoor leefden ze samen in Heerenveen. Voorhuis nog als schaatsster, Romme eerst als trainer-coach en vervolgens als technisch-coördinator van de overkoepelende schaatsorganisatie iSkate. Na de beëindiging van Voorhuis sportcarrière verhuisden de twee naar Twente.

Romme s contract met iSkate liep eind afgelopen maart af, hij ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vond hij per toeval in de overdekte ijshal in Enschede, waar Voorhuis was gevraagd voor de prijsuitreiking van de Twentse Schoolschaats kampioenschappen. Jorien kon die dag niet, had het erg druk, en vroeg of ik wilde gaan. Prima, ik vind het leuk om met enthousiaste kinderen te werken. De avond ervoor had ik nog een college tour gegeven voor topsport talentscholen in het noorden van het land , zegt Romme over samenloop van omstandigheden.

Speelbal
Tussen de uitreikingen van de bokalen door kwam hij in gesprek met Aniek Veldman, coördinator van schaatsevenementen in de ijshal. Wat begon met een babbeltje over koetjes en kalfjes leidde uiteindelijk tot een sollicitatie bij PCH Dienstengroep uit Apeldoorn, die sinds de bouw van de hal in 2008 de exploitatie van de ijsbaan in handen heeft. PHC was al een half jaar bezig met de invulling van de vacature ijsmanager.

Romme: Toen ik dat hoorde van Aniek, was ik direct enthousiast. De ijsbaan is mijn dingetje, ik kom er al vanaf mijn dertiende. In de sportwereld ben je vaak een speelbal, je zit ergens drie tot vier jaar en vertrekt dan weer. Zo gaat dat. Ik ben nu klaar voor een echt duurzame uitdaging, ergens samen met een goed team lang aan werken om zodoende iets moois te maken.

Motivatie
De motivatie van de oorspronkelijke Brabander uit Made sloeg aan bij de directie, ondanks een gebrek aan praktijkervaring kreeg Romme de baan. Als trainer een ploeg aansturen is eigenlijk precies hetzelfde werk. Per 1 mei gaat hij in Enschede aan de slag. De ijshal heeft sinds de bouw in 2008 te maken met een exploitatietekort, ondanks volgens PCH goede bezoekersaantallen. In 2012 en in 2016 sprong de gemeente daarom al financieel bij.

Romme gaat zich de komende periode verdiepen in die materie. ,,De eerste twee maanden ga ik me inlezen en veel praten over de stand van zaken. Van de geschiedenis moet ik nog leren, maar ik wil me liever richten op de toekomst. In de sport was ik het ook niet anders gewend: je kunt je beter concentreren op wat voor je ligt, dan wat achter je ligt.

Enthousiast
Ook de nieuwe manager heeft als opdracht meegekregen een zo rendabel mogelijk gebruik van de ijsbaan, een volgens hem faciliterende instelling voor de gehele regio met maatschappelijke functie. ,,Mensen enthousiast maken om hier lekker en met plezier te komen bewegen. Van de schooljeugd tot de gepensioneerde recreant, van bedrijven tot organisaties. Van oktober tot en met maart ligt hier ijs, maar we gaan ook kijken hoe we de hal in de tussenliggende periode kunnen gebruiken."

"Daarbij ga ik zeker gebruikmaken van mijn naamsbekendheid en m n netwerk, al zal het niet zo zijn dat alle deuren dan vanzelf opengaan. De Tukkers zullen me veel gaan zien, ik ben niet iemand die hele dagen in z n kantoortje zit. Ik zal er op uittrekken, de mensen nog meer naar deze fantastisch mooie en goede ijsbaan halen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.