Oldenzaalsestraat 153, voormalig uitgaanscentrum De Vluchte, is beroemd in Enschede en wijde omgeving. Later werd het een feestzaal en bingocentrum, totdat ook daar de klad in kwam. Sinds februari 2015 was het pand in gebruik als besloten ontmoetingsplek voor overwegend Turkse mensen.
De Stichting Multicultureel Centrum Twente huurde het grootste deel van het gebouw van de eigenaressen, twee zussen. Nog geen drie jaar na de oprichting ging de stichting eind november failliet.
Curator Metin Inan krijgt bij zijn werk de nodige tegenwerking van beide bestuursleden, blijkt uit zijn tweede faillissementsverslag. De voorzitter en secretaris/penningmeester wilden het faillissement aanvankelijk doen vernietigen. Ook weigerden zij in eerste instantie het terug ontvangen restant van de waarborgsom (4.500 euro) af te dragen.
Een van de twee bestuurders mijdt elk verder contact met de curator, met de ander wordt gecorrespondeerd via diens advocaat. Metin sluit een gerechtelijke procedure om het faillissement af te kunnen ronden, niet uit.
Opmerkelijk
Dat is niet het enige wat de gang van zaken bij het centrum schimmig, en de afwikkeling van het bankroet moeilijk maakt. Opmerkelijk is dat er nooit administratie is gevoerd, hoewel in het ontmoetingscentrum veel geld om ging. De ongeveer 40 leden betaalden volgens het bestuur maandelijks 80 euro, aangevuld met een sponsorbijdrage van de cateraar die maaltijden op bestelling leverde.
'De bestuurders stellen dat zij er geen verstand van hebben en zijn afgegaan op de informatie en de handelwijze van het vorige bestuur, dat volgens hen ook geen administratie had gevoerd', aldus het verslag van Inan.
Hij onderzoekt of er 'geen andere activiteiten, al dan niet in strijd met de wet' werden gehouden. Inan heeft beide bestuursleden wegens onbehoorlijk bestuur hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor het gehele boedeltekort, onder meer wegens schending van de boekhoudplicht.
De bestuurders zijn volgens Inan van mening dat het faillissement onnodig was omdat er weinig schuldeisers zijn en de totale schuld in hun ogen gering was. Aanvrager van het faillissement is energiemaatschappij Engie, die een aanzienlijke vordering heeft in verband met de jaarafrekeningen over 2015 en 2016. De energieleverancier was niet meer bereid een regeling te treffen. Inclusief bijkomende kosten gaat het om een bedrag van ongeveer 16.500 euro.
Via de stichting zouden de twee bestuursleden geen inkomsten hebben. Zij zouden volgens de curator elders eigen inkomen uit loondienst dan wel een ziektewetuitkering hebben. De huur van het pand is uiteindelijk per 31 december officieel beëindigd, ruim een maand na de uitspraak van het faillissement.
Toen zat daar al twee weken een andere huurder in, nota bene een soortgelijk multicultureel ontmoetingscentrum. De curator heeft met deze Stichting De Hoek contact opgenomen, maar het bestuur daarvan stelt niets van doen te hebben met de failliete Stichting Multiculturele Ontmoeting Twente. Inan doet hier onderzoek naar.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede