Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twentse studenten bouwen deel patrouilleschip na, marine €˜staat versteld €™

337636 295058 saxion 34

Een groep van zeven Saxion-studenten heeft een deel van een patrouilleschip van de Koninklijke Marine virtueel nagebouwd. Door een VR-bril op te zetten, lopen bemanningsleden door hun eigen schip.

Met twee controllers bedienen zij hun eigen handen, zodat zij onderdelen kunnen vervangen. Defensie is enthousiast en speculeert al toepassing van het werk van de studenten in haar trainingsprogramma.

Experiment

Sinds twee jaar experimenteert de marine in samenwerking met onder andere elektronicabedrijf Thales uit Hengelo met 3D-modelleertechnieken en VR . Een van de projecten die nu lopen, is het modelleren van een Oceangoing Patrol Vessel. De Hollandklasse van de marine heeft in totaal vier van die OPV s, oftewel patrouilleschepen.

Met het model wil de marine een introductiecursus voor haar Technische Dienst realiseren. Dat gebeurt in samenwerking met Damen Schelde en Thales Nederland. De studenten van Saxion zijn gelieerd aan Thales. Voor hen is het nabootsen van de ruimte een eindopdracht voor school. De marine volgt het werk van de studenten met grote belangstelling.

Achter de schermen
Het deel van het patrouilleschip dat de Saxionstudenten virtueel hebben nagebouwd, is de boegschroefruimte. Die zit voorin het schip, bij de neus. Als de kapitein van het schip achterwaarts wil indraaien of een scherpe bocht moet maken, moet de neus scherp bijdraaien. Dat gebeurt met een schroef, de boegschroef , legt Silas Entjes (26) uit Geesteren uit.

Zeven studenten

Hij is een van de zeven studenten die zich bezighield met het namaken van het schiponderdeel. We zijn een keer te gast geweest op het schip, dat lag aangemeerd in Den Helder. We hebben foto s gemaakt en video s opgenomen. En van de marine kregen we nog een 3D-scan van de hele ruimte.

Tot in detail nagemaak
Daar gingen de studenten Creative Media and Game Technologies mee aan de slag. Het resultaat is een tot in detail nagemaakte ruimte van het schip, waar de bemanning doorheen kan lopen door een VR-bril op te zetten. Moet een onderdeel in de boegschroefruimte worden vervangen? Dan doet het bemanningslid dat via een van de twee controllers waarmee hij of zij de eigen handen bestuurt. Alle onderdelen van het echte schip zitten in onze VR-ruimte , zegt Entjes.

Nu nog worden scheepsbemanningen aan boord getraind, of op scholen van de Koninklijke Marine. Die schepen zijn bijna altijd op missie, dus zo n schip moet dan al in de haven liggen. Dat probleem heb je met ons systeem niet. Daarmee kun je overal trainen.

Enthousiast

De marine is enthousiast over het werk van de Saxionstudenten. Entjes: Bij de marine en Thales stonden ze versteld van wat wij konden maken. Een woordvoerder van Defensie, waar de marine onder valt, bevestigt dat: We zijn erg tevreden met de kwaliteit. We onderzoeken of delen van het werk van de studenten uiteindelijk een plek kunnen krijgen in het project.

Technologie
Of en in hoeverre het toepassen van de technologie de Koninklijke Marine in de toekomst kan helpen om kosten te besparen, is nog niet bekend. Bovendien is dat geen primair doel van onze VR-experimenten , besluit de woordvoerder van Defensie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.