Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Beheerder helidek MST geeft drone-alarm

337678 nieuwbouw mst 30

De helidekbeheerder van het MST maakt zich zorgen over de toenemende populariteit van drones in de stad. Die vormen een groot gevaar voor de traumaheli s die richting MST vliegen.

Dekbeheerder Paul Esveldt zegt dat bijna de hele stad Enschede tot verboden gebied - een no-fly zone - is verklaard. Hij vreest dat veel dronepiloten daar niet goed van doordrongen zijn. Zijn zorgen worden aangewakkerd door de opening van een Drone Zone bij de Universiteit Twente.

Gevaarlijk
Ook van dronevliegers zelf komt ernstige kritiek op die zone. Zondag ging een groep de locatie uitproberen, maar ze haakten teleurgesteld af. Die plek is ongeschikt en zelfs gevaarlijk , zegt Jeffrey Tolsman uit Almelo. Hij maakt deel uit van een groep van 18 fanatieke vliegers. Het is te dicht naast de weg en een fietspad. En dicht tegen de no-fly zone aan. Het veiligheidssysteem van hun drones lieten de toestellen niet eens opstijgen. Maar speelgoeddrones gaan gewoon. Onverantwoord.

Esveldt vreest dat ook. Tot op heden deden zich nog geen dreigende situaties voor bij het MST, maar de dekbeheerder wil dat met zijn waarschuwing ook voorkomen. Steeds meer mensen schaffen een drone aan. Ik hoop dat zij zich goed verdiepen in de regels. Want niet alleen het droneverkeer neemt toe. Ook het aantal vluchten van de traumahelikopter naar het MST groeit. Voorheen waren dat hooguit 53 vluchten per jaar, nu zo n 93, bijna 2 vluchten per week. Esveldt: Boven bewoond gebied mag niet worden gevlogen. Maar toch cirkelden er al meerdere keren drones rond de Alpha­toren. Ik snap dat. Vliegen met een drone is mooi en dat is een fotogeniek plaatje. Maar de toren ligt ook op de aanvliegroute van de traumaheli. Het is gevaarlijk.

Botsing

In het buitenland moest al meer dan eens een helikopter aan de grond worden gezet vanwege een botsing met een drone. Een helikopter komt met zo n 250 km per uur aan. Dan is contact niet kinderachtig. Als er werkelijk sprake is van een botsing moet een heli meteen landen om het toestel te inspecteren. Dat is voorschrift. Dat is met een zwaargewonde aan boord natuurlijk ernstig. Een heli mag pas weer opstijgen als er een goede technische check is gedaan door specialisten. kan zo maar zes uur duren.

Initiatiefnemer Wouter Stadhouders van de Drone Zone was zondag niet bereikbaar voor een reactie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.