Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Green Team Twente gaat voor de wereldtitel

337894 854330

Ze kunnen nu nog maar een tipje van de sluier oplichten. Green Team Twente presenteert de nieuwe waterstofauto namelijk pas op 23 april. Op dit moment staat het voertuig van carbon nog onder een laken in de werkplaats.

Vorig jaar haalde het studententeam de eerste plek tijdens de jaarlijkse Shell Eco-marathon, een Europese studentenwedstrijd op gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. De druk ligt dus hoog, maar volgens Luc Djozin-Kemadjou, technisch manager van het team, kan het altijd beter. "Dit jaar willen we niet alleen Europees kampioen worden, maar ook wereldkampioen." Het team wisselt elk jaar volledig van leden, dit jaar zijn er 22 studenten betrokken. "Vorig jaar werden ze eigenlijk totaal onverwacht kampioen, daarom is er toen voor gekozen niet mee te doen aan het WK."

Er zijn pas vier stations in Nederland waar je waterstof kunt tanken, toch is het de toekomst volgens het Enschedese team. "Het is heel simpel. Over een aantal jaar zijn de fossiele brandstoffen op, we moeten dan over op elektriciteit of waterstof. Wij geloven in dat laatste."

Daarin verschilt Green Team Twente op een essentieel punt van het hier in de regio meer bekende Solar Team. "We worden heel vaak met elkaar vergeleken, onze auto's leken ook op elkaar. Daarom hebben we dit jaar de kleur van ons voertuig gewijzigd naar groen in plaats van rood. Bij het Solar Team draait het vooral om snelheid, bij ons om de efficiëntie."

In Nederland zijn er al enkele auto's die op waterstof rijden, in de toekomst moeten dat veel meer worden. Grote merken zijn achter de schermen steeds meer bezig met de techniek. Waterstof wordt in de brandstofcel omgezet naar elektriciteitsstroom waar de auto op rijdt. In 2020 moeten er twintig tankstations in Nederland zijn, Green Team Twente verwacht dat er daarna vanzelf meer waterstofauto's op de markt komen. "Het is een beetje het kip en ei verhaal. Wat moet er eerst komen, de tankstations of de auto's?"

Fulltime bezig
De 22 studenten hebben in hun werkplaats in de Future Factory keihard gewerkt. Sommige onderdelen uit de vorige auto worden overgenomen of aangepast. Er is een volledig nieuwe body ontworpen en gemaakt. "We hebben lange dagen gemaakt om dat voor elkaar te krijgen." Sommigen waren de laatste weken van 08.00 tot 19.00 uur aan het werk om straks zo zuinig mogelijk te kunnen rijden.

Het studententeam is multidisciplinair. Er zijn scheikundigen die zich bezighouden met het waterstofsysteem, anderen richten zich op aerodynamica. Green Team Twente bestaat niet alleen uit jongens. Zeven meisjes maken onderdeel uit van het team, waaronder de bestuurster. "De bestuurder moet minimaal zeventig kilo wegen" weet Djozin-Kemadjou. De uitdaging is om iemand van precies 70 kilo achter het stuur te zetten. "Dames zijn dus geschikter." De ervaringen van vorig jaar zijn meegenomen, maar het moet beter. Daarom heeft het team gekozen voor een langere testfase. Na de presentatie wordt om de twee weken gereden. "We testen op de vliegbasis hier in Enschede, zodat we de auto kunnen optimaliseren."

Efficiëntie
Bij de Shell Eco-marathon draait het om efficiëntie. Het team hoopt met 1 liter brandstof 1000 kilometer te halen. Vorig jaar was dit nog 1 op 900. Bij het WK, genaamd Driver's World Championship, gaat het ook om snelheid. "Vorig jaar kon de auto 36 kilometer per uur. Dit jaar hebben we een nieuwe versnellingsbak en een extra elektromotor, waardoor de wagen sneller optrekt. We hopen 46 km/h te halen."

Efficiëntie staat dus voorop, om dat te kunnen bereiken moet de auto zo licht mogelijk zijn. Vorig jaar woog het voertuig in totaal 106 kilo. "De body en onderdelen zijn nu een stuk lichter. Wel moeten we door een nieuw reglement zwaardere remmen gebruiken. Uiteindelijk hopen we winst van vijf kilo te behalen, op dit punt is dat aardig wat." Ook op het gebied van aerodynamica kan het team naar eigen zeggen nog veel winnen, het nieuwe model moet 25 procent minder verlies hebben op luchtweerstand.

Er komt dus veel bij kijken, elk onderdeel moet zo licht mogelijk zijn. Iedere gram kost namelijk twee joule aan verbruik. De kleinere onderdelen van het lichte carbon worden in een speciaal gebouwde oven afgebakken. Denk bijvoorbeeld aan een wielkap van carbon, die ervoor moet zorgen dat er geen lucht tussen de velgen kan komen. "We zijn studenten die constant op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën, dat proberen we op zoveel mogelijk manieren te gebruiken." De Shell Eco-Marathon heeft plaats van 5 tot 8 juli in Londen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.