Een tiental mannen in driedelig pak en een paar chic geklede vrouwen stappen uit een huifkar voor een boerderijtje aan de Boekelerhofweg in Boekelo. Met hun onberispelijk witte schoenen en hoge hakken lopen ze over het zompige gazon naar de voordeur. Binnen wacht een huisgemaakte lunch door de moeder en schoonmoeder van Yvo. Geen champagne, geen catering, maar Twentse krentenwegge en Heks'nkaas.
BoekeloWorldDe lunch maakt onderdeel uit van BoekeloWorld, de Twentse variant van BaselWorld: de grootste horlogebeurs ter wereld. Tijdens het driedaagse evenement toont Yvo zijn Staudt Watches-collectie aan 30 juweliers uit Europa.
"Je moet jezelf vooral niet te serieus nemen", verklaart Yvo de opzet van het evenement. "We maken mooie spullen en er wordt veel geld verdiend, maar je moet vooral niet vergeten wie je bent. Ik blijf een nuchtere Twentse jongen en wat is er Twentser dan een huifkar?"
Eenzaamheid
Yvo ontwerpt en verkoopt luxe horloges tussen de 2.000 en 15.000 euro. Een uit de hand gelopen hobby, aangezien hij helemaal geen horlogemaker maar accordeonist wilde worden. Als 18-jarige vertrok hij naar Italië om in de leer te gaan bij een wereldberoemd accordeonist. Een droom, aangezien hij het instrument al sinds zijn vijfde bespeelt, maar zijn reis pakte anders uit dan verwacht. "Ik voelde me heel eenzaam." Als tijdverdrijf begon hij met het maken van horloges. Het is een hobby die je niet 'zomaar' oppakt, onderschrijft de Hengeloër. "Het kost heel wat verdieping."
Eenmaal terug in Nederland viel zijn creatie op bij een evenement in Amsterdam. "Juweliers wilden weten wat ik om mijn pols had en wat het kostte. Toen besloot ik meer horloges te gaan maken." Geld had hij niet, dus financierde hij de productie van zijn eerste collectie met zijn studielening.
Sieraden
Zo'n vijf jaar later heeft de Hengeloër een horlogemerk met twintig verkooppunten in vier landen en personeel in dienst om de sieraden te maken. Hij noemt de horloges bewust sieraden. "Een horloge draait al lang niet meer om tijd, daarvoor kan je ook op je iPhone kijken."
MotivatieTijdens BoekeloWorld hoopt de jonge ondernemer vooral plezier te brengen op een markt die is afgestompt. "Veel juweliers hebben de laatste jaren erg onder druk gestaan van grote bedrijven die de intrinsieke motivatie om mooie horloges te maken lijken te zijn verloren." Die motivatie is waar het bij Yvo juist allemaal om draait. "Geld verdienen is secundair, ik maak horloges omdat het goed voelt."
Niet stinkend rijkAangezien Yvo horloges van duizenden euro's verkoopt, bestaat het misverstand dat hij stinkend rijk is. "Ik zou mijn eigen horloges niet kunnen betalen, hoor. We zijn een startend bedrijf en elk startend bedrijf zit maximaal in de kosten." Hij legt uit waar de hoge prijs vandaan komt: "Alles is handgemaakt en de kwaliteit van alle onderdelen is hoog. Het is een horloge dat echt generaties mee kan."
Het feit dat de jonge ondernemer horloges verkoopt die hij zelf niet zou kunnen betalen, voelt af en toe gek. "Mijn moeder werkt bij de spoorwegen en mijn vader bij een buurtcentrum. Ik kom helemaal niet uit een gezin waar het normaal is om een horloge te kopen voor zoveel geld." Hij noemt de horloges 'het resultaat van een zoektocht naar geluk'. "Het is me echt overkomen."
GecharmeerdDe juweliers op BoekeloWorld zijn gecharmeerd van de nuchtere Tukker. "Uniek dat zo'n jonge vent dit doet. Er zijn zoveel horloges op de markt, maar zijn verhaal maakt het onderscheid", aldus Mark Peters van Peters & Peters Juweliers in Uden. De juweliers die hun lunch nog verorberen, knikken instemmend mee. Ook het ontwerp spreekt aan. "Het zijn geen modehorloges met allemaal fratsen. Ze zijn verfijnd en tijdloos. Echt een erfstuk", zegt collegajuwelier Ivo Nellissen uit Venlo.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Frans Nikkels