De draden zullen de 42.195 kilometer er niet makkelijker op maken voor de 42-jarige MST-arts. Ze zijn met speciale lijm op zijn hoofd geplakt en via een dikke kabel verbonden aan een kastje op het lichaam. Kho zal verhit raken tijdens de fysieke krachtmeting. Maar ik mag geen water over me heen gooien. Dan gaat de apparatuur stuk.
EpilepsieTijdens het rennen wordt een EEG (hersenfilmpje) gemaakt. Ze meten het ritme en de golven van de hersenen. Daarbij wordt onderzocht wat er gebeurt als ik gestrest raak , legt de arts uit.
Waarom dat interessant is? Neuroloog en klinisch neurofysioloog Michel van Putten van MST vertelt over aanwijzingen dat stress bij sommige epilepsiepatiënten een grotere kans op een epileptische aanval zou geven. Daar willen we alles over weten. Bij gezonde mensen en bij mensen met de ziekte. Kunnen mensen met epilepsie een vroegtijdige waarschuwing krijgen dat er een aanval aankomt? Het zou fantastisch zijn.
ConcreetZulke concrete kennis gaat de EEG bij Kuan Kho tijdens de marathon niet prijsgeven. Van Putten: Tijdens het evenement op 22 april checken we de technische haalbaarheid van het onderzoek. Behalve Kho lopen ook nog drie medewerkers mee van het Oldenzaalse bedrijf TMSi dat apparatuur voor de EEG levert.
Als het technisch haalbaar is, wordt het onderzoek mogelijk herhaald bij een andere marathon met een grotere groep personen. Er loopt nu ook al onderzoek naar de invloed van stress op de hersenen. Van Putten: We laten bijvoorbeeld mensen vijf minuten met hun hand in ijswater zitten.
Handzaam setjeJaren geleden zou onderzoek zoals tijdens een marathon onmogelijk zijn. Kho: EEG-apparatuur was toen zo groot dat we er niet mee op pad konden. Nu krijgen patiënten een handzaam setje mee naar huis. Ze plaatsen zelf de cap met elektroden, voeren het onderzoek uit en komen terug naar het ziekenhuis. Daar lezen wij de data uit.
Kho vindt zijn deelname extra bijzonder, omdat de Enschede Marathon dit jaar 50 jaar bestaat. De afdeling neurochirurgie in het MST wordt 65. Hoe bijzonder zou het zijn, dat hij juist nu de marathon uitloopt. Dat wordt nog een uitdaging, zegt Kuan Kho.
WetenschappelijkVorig jaar deed hij ook mee aan de marathon, maar hij liep 'm niet uit. Zijn drukke baan bood hem te weinig tijd om te trainen. Hij is nog net zo druk maar zondag gaat het wel lukken, voorspelt hij.
Voor het onderzoek zou het gunstiger zijn als de neurochirurg faalt. Dat levert hem meer stress op. Van Putten lacht. Dat zou je denken ja. Maar laten we niet overdrijven. We willen in deze pilot vooral de technische haalbaarheid testen. Of de data nu al wetenschappelijke inzichten bieden, dat zal moeten blijken.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Reinier van Willigen