GrensWerk is een initiatief van de gemeente Enschede, Werkplein Twente, UWV Werkbedrijf, het GrensInfoPunt van de Euregio en de Duitse Agentur für Arbeit. Vorig jaar openden de partners in Gronau een grensoverschrijdend arbeidsbureau en kenniscentrum.
Boodschap Veel mensen kennen GrensWerk nog niet", zegt adviseur Wim Evers van het Werkplein Twente. Wij kunnen ze informeren over de mogelijkheden voor werk, studie of stage aan beide kanten van de grens. Dat is vandaag onze belangrijkste boodschap."
Korte lijnenHet Werkplein Twente en de Duitse Agentur für Arbeit werken al langer samen. Nu ze samen kantoor houden in Gronau zijn de lijnen nog korter, zegt Evers. We kunnen in elkaars systemen kijken en direct bespreken wat de mogelijkheden zijn voor een bepaalde kandidaat. Mensen hoeven nog maar naar één adres, voor alle informatie. Als je over de grens aan de slag wilt, is dat altijd maatwerk. Dat kun je bij ons krijgen."
Vooroordelen
Volgens Evers kijken mensen in de grensregio nog onvoldoende naar mogelijkheden in het buurland. Daarbij spelen volgens hem ook vooroordelen een rol. Dan heeft iemand in de familie of kennissenkring jaren geleden een slechte ervaring gehad. Zo'n incident is z'n eigen leven gaan leiden, terwijl het niet altijd waar hoeft te zijn."
Dag van de Duitse taal
De actiedag van GrensWerk is op de landelijke Dag van de Duitse taal. In de grensregio beheerst de iets oudere werkzoekende uit Nederland het Duits redelijk tot goed", zegt Evers. Bij de jeugd kan dat beter, die is meer op het Engels georiënteerd." Niet voor elke baan hoef je perfect Duits te spreken, benadrukt hij. Taal is belangrijk als je veel klantencontact hebt, iets wilt verkopen of rapporten moet schrijven. In de productie of techniek speelt dat veel minder. Daar moet je vooral opdrachten kunnen begrijpen."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Emiel Muijderman