Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

GrensInfoPunt Euregio niet ter discussie, maar nu het geld nog

338564 patrickwelman 3

Wie over de grens wil werken of ondernemen, kan voor advies terecht bij het GrensInfoPunt (GIP) van de Euregio. Maar wie betaalt dat?

Binnen zes tot acht weken ligt er een concreet voorstel over de financiering van de GIP s langs de grens met Duitsland en Vlaanderen. Dat is de de uitkomst van een symposium over de toekomst van de grensinfopunten, dat gisteren in Nijmegen werd gehouden. Verschillende partijen deden toezeggingen om geld op tafel te leggen, waaronder het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Of dat voldoende is, moet echter nog blijken.

"De GIPs staan niet ter discussie, en dat is op zich winst", zegt de Enschedese wethouder Patrick Welman. "Iedereen zegt dat er een structurele oplossing moet komen. Alleen de wijze waarop is nog onzeker." Toch zijn de grensregio's teleurgesteld over de uitkomst. "We hadden op meer gehoopt, dat merkte je bij alle regio's, niet alleen in Twente. Al is de situatie bij ons het meest urgent."

Interreg-geldenHet GrensInfoPunt bij de Euregio in Glanerbrug wordt nog tot begin 2019 betaald met behulp van zogeheten Europese Interreg-gelden. Ook de informatiepunten in andere Euregio's zijn afhankelijk van tijdelijke subsidies. Ze pleiten al jaren voor een structurele financiering door de Nederlandse en Duitse overheid. Om het GIP in Glanerbrug open te kunnen houden is volgens de Euregio zo'n 550.000 euro per jaar nodig.

22.500 grenspendelaarDe GrensInfoPunten voorzien in een grote behoefte, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van het ministerie SZW, dat gisteren in Nijmegen werd gepresenteerd. 22.500 grenspendelaars klopten in 2017 voor informatie en persoonlijk advies op maat aan bij een van de GIPs langs de Nederlands-Duitse grens.

Tendens: stijgendIn Twente, de Achterhoek en het aangrenzende Münsterland telde de Euregio vorig jaar 5.000 adviescontacten. De tendens is stijgend. "Werken over de grens is maatwerk, dat is de ervaring van de afgelopen jaren", aldus Welman. "De gevolgen kunnen van persoon tot persoon verschillen. Daarom heb je mensen nodig die gespecialiseerd zijn in regeltjes, voorschriften en wetgeving. Het GIP is echt onmisbaar voor de grensoverschrijdende arbeidsmarkt."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.