Monique van Haaf (Ruimte, Grondbeleid en Handhaving) en Annemieke Traag (Energie, Milieu en Europa) van de provincie Overijssel vinden dat nieuwe energie volop ruimte moet krijgen in de programma s die de onderhandelende politieke partijen in de gemeenten momenteel aan het schrijven zijn.
Kansen
Denk niet langer: laat een ander het maar doen. We moeten voorbij aan die not-in-mybackyard-mentaliteit en vanaf nu nieuwe energie gaan zien als kans. Yes in my backyard , is wat ons betreft een mooi uitgangspunt voor de energie- en ruimteparagraaf in uw nieuwe collegeakkoord , melden de twee in een oproep op de website van de provincie.
Het gaat volgens de twee om afspraken over de omschakeling naar andere vormen van energie in combinatie met het ruimtelijk beleid. Bijvoorbeeld door ruimte te maken zodat met een mix van zonne- en windenergie in 2030 de helft van eigen elektriciteitsgebruik in eigen regio wordt opgewekt. Daar is Twente al mee bezig.
Forse maatregelen
De Twentse Energiestrategie gaat uit van forse maatregelen. Van het verduurzamen van duizenden woningen, het plaatsen van tientallen windmolens tot het aanleggen van vele honderden hectares zonneparken.
Per gemeente is uitgerekend wat de bijdrage zou moeten zijn. Maar die energiestrategie is nog steeds niet onderschreven door de gemeenten. Kort voor de verkiezingen durfden de colleges het stuk niet vastte stellen. Het werd slechts warm overgedragen aan de nieuwe gemeentebesturen.
Omdenken
Van Haaf en Traag roepen op tot omdenken : In Overijssel geven we met z n allen per automatische overschrijving 1 miljard euro uit aan energie. Elk jaar opnieuw. Laten we dit geld de regio uitlopen of houden we deze stroom in eigen hand? We moeten de energietransitie zien als kans, niet als last.Het gaat niet over de vraag of we hernieuwbare energie willen opwekken, maar over de vragen waar en met wie . We kunnen regionale werkgelegenheid creëren en investeren in onze eigen steden en dorpen.
Dat er al wat gebeurt in Overijssel ontkennen de gedeputeerden niet. We liggen voor op het landelijke gemiddelde aan duurzame energie. Maar er mag wel een tandje bij.
Hoe erg is het?
Gemeenten moeten niet bevreesd zijn dat daardoor het landschap verandert. Maar hoe erg is dat, als je lokale economie, natuur en woonomgeving erop vooruit gaan?
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay