Amper 5 kilometer, schat Otto Lohle, is de afstand tussen Enschede en Gronau. Twee steden, met vergelijkbare geschiedenis en een al even vergelijkbare jazz-cultuur. "Enschede heeft De Tor en conservatorium. We hebben van alles geprobeerd, maar we zijn er nooit in geslaagd om elkaar te vinden." Lohle, al dertig jaar lang een van de stuwende krachten achter het internationale Jazzfest Gronau, kan er zich nog altijd over verbazen. "De grens is verdwenen, maar in de muziek bestaat hij kennelijk nog steeds. Enschede heeft zelfs een tijdje een eigen jazzfestival gehad. Ik hoop nog steeds dat we ooit tot een vorm van samenwerking komen."
Jubileumeditie
De jubileumeditie van het Jazzfest is dit jaar grootser dan ooit. Een festival van twee weken, met bijna uitsluitend topartiesten. "Markus Miller, Amy MacDonald, Tower of Power en Richard Bona: daar kun je mee voor de dag komen." Lohle rekent op zo'n 20.000 bezoekers. Een groot deel van de concerten is al uitverkocht. Het percentage Nederlanders schat hij op 8 procent. "Dat zouden er natuurlijk veel meer moeten zijn, maar ook het publiek voelt kennelijk een barrière."
Ook het deelnemersveld kent enkele Nederlanders. Zo komt Caro Emerald en spelen er tijdens de traditionele 'Nacht der Nächte' op 4 mei enkele Nederlandse bands in de cafés van de stad.
Grote namen
"Het Jazzfest is ook in Duitsland iets bijzonders", zegt Hans Dekker uit Boekelo, drummer van de beroemde WDR Big Band. Ook dit jaar is hij weer van de partij. "Alles speelt zich af in één grote zaal, de Bürgerhalle. Dat geeft een heel speciale sfeer. Die is met niets te vergelijken. We spelen met de band ook op de grote festivals in Berlijn en Düsseldorf. Gronau hoort absoluut in dat rijtje thuis. Om een band als de onze te halen, kost gewoon heel veel geld. Het is razend knap dat ze er daar in slagen om elk jaar weer zo'n programma neer te zetten."
Willem Habers, jazz-liefhebber uit Enschede en nauw betrokken bij jazzpodium De Tor, hoort al dertig jaar tot de vaste bezoekers. "Respect voor hoe ze dat doen en hoe ze dit festival hebben uitgebouwd. Het is heel breed opgezet, met altijd wel een paar grote namen."
Samenwerking
Net als Lohle zegt hij te hopen op betere samenwerking met Nederland. "Vrijdag zijn er in Enschede gesprekken geweest tussen culturele instellingen aan beide kanten van de grens. Dat sterkt me in het vertrouwen dat er de komende jaren iets gaat gebeuren. Als ergens toch geen grenzen meer zouden moeten bestaan, dan is het wel in de jazz."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay