Rond de klok van tien uur 's morgens is Hannah van de Veen nog vrij optimistisch, een aanval op het parcoursrecord bij de vrouwen behoort tot de mogelijkheden. Zeker, het zal zwaar en pittig worden, vanwege de verwachte warmte, maar de hoop blijft gevestigd op een nieuwe toptijd in de jubileumeditie van de Enschede Marathon.
De 50ste uitvoering moet zorgen voor een verbetering van het record (2.27,59), gelopen in 2016 door de Keniaanse Sarah Jebet.
Maar op zo'n 12 kilometer van de finish op de Boulevard, weet Van de Veen, atletenmanager van makelaarsbureau Volare, genoeg. Geen van de acht door haar naar Enschede gehaalde Afrikaanse loopsters zal ook maar in de buurt komen van de snelste vrouwentijd ooit.
"Tussen de kilometerpunten 30 en 35 kilometer begonnen de meeste pijntjes bij de vrouwen, terwijl dan juist eigenlijk de marathon begint. Het is jammer, want de twee hazen hebben er echt alles aan gedaan om het tempo hoog te houden. Maar als de vrouwen niet meer kunnen, dan houdt het op. Dat moet je onder deze omstandigheden accepteren."
Zon
De hoge temperatuur en de brandende zon boven het parcours zijn volgens Van de Veen de grootste tegenstander. "Het was gewoon te warm om een toptijd te lopen. Toch ben ik dik tevreden, want de vrouwen hebben er wel een heel spannende wedstrijd van gemaakt", wijst de atletenmanager naar de verrassende ontknoping. In het 100-jarige G.J. van Heekpark, waar in 1947 de eerste marathon van start ging en finishte, krijgt koploopster Tsehay Maru uit Ethiopië het steeds moeilijker en is achter haar de jacht geopend.
God
Pas in de diepe finale, met de finishboog in zicht, lukt het Kellen Waithira om Maru voorbij te snellen. De Keniaanse wint in 2.34,06. "Met dank aan God", zucht ze met een brede glimlach. Op dat moment is de winnaar bij de mannen, de Marokkaan Hicham El Barouki, al bijna acht minuten aan het bijkomen van zijn 42,195 kilometers.
Met zijn landgenoot Mohamed Oumaarir is hij een dag eerder in Enschede aangekomen, samen staan ze na afloop op het podium. De winnaar met een tijd van 2.26,18, zonder de hulp van een tempomaker. Oumaarir noteert 2.28,23, nog net voor de eerste Nederlander: Christiaan Bosselaar uit Haarlem (2.28,35). Leon Sanderman uit Rijssen houdt de regionale eer hoog, hij finisht als achtste bij de mannen (2.40,32) en dertiende overall.
Positie
Onderweg had hij echter geen idee op welke positie hij liep. "Komt door het gezamenlijke vertrek van de hele en de halve marathon, waardoor in de tweede ronde richting Lonneker alles door elkaar loopt. Maar ik ben niet ingehaald en ben zelf nog wel iemand voorbij gelopen." Over het gewijzigde parcours is Sanderman tevreden, ondanks dat de marathonlopers in de omgeving van de UT en grote stukken op de fietssnelweg F35 op een vrijwel verlaten route liepen.
"Op het parcours had je alleen de zon boven je en de wind pal op je kop. Vooraf was mijn doel 2 uur en 35 minuten, maar dat heb ik voor de start bijgesteld naar 2.40. Het was vandaag gewoon te warm voor een toptijd."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook