De Enschedese Veronique Sauwerwald en Irma Strootman uit Deurningen (beiden 49) werden vorig jaar na langdurige dienstverbanden boventallig bij het MST. Hun brede ervaring in de zorg bracht de ex-collega's op het idee om voor zichzelf te beginnen, maar dan anders.
Noaberhulp wordt minder
In het westen zijn veel organisaties die soms al heel lang werken vanuit de vraag van de cliënt. Die bepaalt waar hij behoefte aan heeft, om te kunnen blijven leven zoals hij altijd heeft geleefd. In deze regio zie je dat veel minder, omdat we hier nog zorgzaam zijn voor elkaar , vertelt Irma Strootman.
Maar die noaberhulp wordt minder, zegt ze. Deels omdat de economie aantrekt. Meer mensen hebben een baan en daarom geen tijd meer voor vrijwilligerswerk.
Behoefte is leidend
Hun kersverse bedrijf Zosaam biedt niet alleen geïndiceerde zorg, maar gaat een stap verder. De behoefte van de cliënt is leidend, niet de agenda van de organisatie. Zo bieden de onderneemsters persoonlijke aandacht. Soms is het al genoeg om er gewoon te zijn. Daarnaast wordt bekeken hoe medische ellende kan worden voorkomen. Door toe te zien of de medicatie geen chaos is, of de voeding voldoet, of de woonsituatie nog wel veilig is.
Ook als mensen met een bepaalde zorgvraag op vakantie of visite zijn in Twente kunnen zij Zosaam inschakelen, bijvoorbeeld door te helpen bij het douchen of het verzorgen van een stoma. Een aantal hotels in deze regio heeft daar al positief op gereageerd. Een beperking hoeft niet te betekenen dat vakantie onmogelijk is. Zosaam is WTZI-gecertificeerd, wat aangeeft dat het aan de wettelijke eisen voldoet.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede