Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose vuurwerkverkoper Busscher: 'Nu praten over een verbod, dat is het sentiment van het moment'

230105 marije busscher vuurwerk hengelo STILL RTV OOST
Marije Busscher ziet niks in een landelijk vuurwerkverbod.
Beeld: Still RTV Oost

Marije Busscher ziet niks in een landelijk vuurwerkverbod. Samen met haar zus en haar ouders bestiert de Hengelose aan de Deurningerstraat al vele jaren een van de vier Hengelose verkooppunten van vuurwerk.

'Alles staat of valt met goede handhaving'

Busscher: "Een landelijk verbod, een lokaal verbod, een verbod op bepaalde soorten vuurwerk? Elke keuze die je maakt, staat of valt met een goede handhaving. Het is ook een beetje het sentiment van het moment: nu heeft iedereen het over de overlast en de ongelukken (in Hengelo raakte een 14-jarige jongen een oog kwijt, nadat hij een zogeheten 'shell', een illegaal type vuurwerk, had aangestoken, red.), maar over een paar weken zijn we het meeste weer vergeten. En vergeet niet dat de grote ongelukken gebeuren met illegaal spul."

Busscher heeft ook de verhalen uit de steden in de randstad gehoord, waar agenten in het nauw werden gedreven en bestookt werden met vuurwerk. Ze snapt dat handhaving niet altijd makkelijk is: "Dat kan hier ook gebeuren. Stel dat twee surveillerende agenten een grote groep jongeren zwaar vuurwerk zien afsteken, dan bedenken ze zich wel twee keer voor ze er iets van zeggen."

“Centrale shows klinkt als een mooi alternatief, maar hoe kom je aan al die duizenden pyrotechnici?”

Oliebollen

Om het siervuurwerk dat nu nog gewoon verkocht mag worden te verbieden, dat gaat er bij haar niet in: "Als je ziet hoeveel plezier mensen eraan beleven. Dat begint al op het moment dat ze het vuurwerk bij ons komen uitzoeken en afhalen. Op de afhaaldagen klinkt hier muziek en staan er oliebollen klaar en is het hier één gezellige bende."

Dat is de voornaamste reden dat de familie Busscher nog altijd, na de verkoop van de fietsenzaak nu zo'n twaalf jaar geleden, vuurwerk verkoopt. "We doen het vooral om de lol die we er van hebben, niet voor het geld. Mijn zus en ik hebben allebei een goede baan en onze ouders zijn gepensioneerd. We hoeven er niet van te leven." Ze houden er uiteraard een mooi centje aan over, ook al is alle vuurwerk dit jaar zo'n 15 procent duurder geworden. "Daar staat tegenover dat we dit jaar niet geadverteerd hebben. Mensen bleken ons zonder folders en mailings ook wel te vinden. Cijfers zijn er nog niet, maar ik verwacht dat we zeker zoveel hebben omgezet als in 2019, het laatste vuurwerkjaar vóór de twee coronawinters."

icon_main_info_white_glyph

Geen meerderheid in Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor een totaal vuurwerkverbod. Partijen D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdD en PvdA zijn voor een landelijk verbod op vuurwerk, maar VVD, CDA, PVV, SP, FvD, JA21, Van Haga en BBB, samen 86 van de 150 zetels, blijven tegen een verbod.

Klanten uit Münster

Sinds een jaar of twaalf zit Zwiep Fietsen in het pand, maar nog altijd huren de Busschers tegen het eind van het jaar een deel terug om er vuurwerk te verkopen: "Mensen komen van heinde en verre, met name voor onze compoundblokken. We hebben klanten uit Winterswijk en Groenlo, maar zelfs uit Münster. Ja, zelfs Duitsers, waar het aanbod aan vuurwerk veel groter is dan hier, willen liever het spul dat wij verkopen. De kwaliteit van onze potten is beter dan veel van het spul dat daar verkocht wordt."

Vuurwerk  Ernst Bergboer
Lees ook
Landelijk vuurwerkverbod is voor Twentse burgemeesters geen gelopen race

Shows

Mensen die het niet zo nauw nemen met het Nederlandse verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen en daarom hun vuurwerk uit het buitenland halen, maken het volgens Busscher kapot voor het overgrote deel van de Nederlanders die zich wel aan de regels houden. Moeten die mensen dan straks maar gaan genieten van centraal georganiseerde shows? Marije Busscher: "Klinkt als een mooi alternatief, maar hoe kom je aan al die duizenden pyrotechnici? Die zijn er helemaal niet en je kunt zulke shows niet laten uitvoeren door ongetrainde amateurs."

RTV Oost was op 29 december op bezoek bij Busscher en zag dat ze er goede zaken deden:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.