Het universiteitsfonds ging in 1948 nog schuil onder de naam Stichting Technisch Hoger Onderwijs voor Noord- en Oost-Nederland. Verschillende bedrijven sloten zich aan met het doel om een universiteit naar Twente te krijgen. Binnen vijf dagen brachten ze spontaan een aanzienlijk bedrag bijeen, 49 bedrijven legden zelfs meer dan 10.000 gulden in. Onder die bedrijven bijvoorbeeld Grolsch Bierbrouwerij, Van Heek en Co, Blydenstein-Willink en Twentse Textielmaatschappij TETEM. Na een lobby van meer dan twaalf jaar besloot de regering in 1961 alsnog tot de oprichting van een Technische Hogeschool.
Op zoekSpeciaal voor het jubileum is het universiteitsfonds nu op zoek naar deze bedrijven. Althans wat er nog van bestaat. Josine Meerburg leidt deze zoektocht. "Van de 49 bedrijven bestaan er nu nog maar 19", zegt ze. "De investeringen kwamen vaak van echte familiebedrijven, maar die zijn nu opgekocht of gefuseerd."
Omdat de meeste directeuren van destijds niet meer in leven zijn, heeft het fonds ingezet op nazaten en andere familieleden. "We hebben geen database, dus we hebben het via via geprobeerd", zegt Meerburg. "Het is een heel leuke zoektocht, de meesten hebben we gevonden. Op dit moment hebben we rond de tweehonderd mensen uitgenodigd, maar er zijn ook mensen die we niet hebben kunnen bereiken." In die invitatie staat het verzoek andere familieleden ook in te lichten.
GemeenschapsgevoelVolgens stichtingdirecteur Maurice Essers is het opzetten van een lobbygroep zoals destijds gebeurde, een sprekend voorbeeld van het gemeenschapsgevoel van toen. "Nu heerst er soms verdeeldheid in Twente, toen ging het juist wel heel goed. Zo zie je maar dat je gezamenlijk heel veel kunt bereiken."
WoningenEssers benadrukt dat er natuurlijk ook veel geld van het rijk binnenkwam voor de realisatie van de universiteit. "Maar lang niet alles werd door hen bekostigd. Er moesten hoogleraren aangetrokken worden. Met het geld uit onze pot zijn woningen voor hen en ander personeel gerealiseerd."
Ook woonvoorzieningen voor studenten zijn dankzij de vrijgevigheid van de vele bedrijven ontstaan. "De campus was toen echt nog een experiment. Behalve plekken om te wonen moesten er culturele en sportvoorzieningen komen."
Natuurlijk momentVolgens Essers is dit een natuurlijk moment om een dergelijk evenement te organiseren. "Als je het wilt vieren, dan moet je het met deze mensen doen. We hadden geen idee of mensen dit leuk zouden vinden - met veertig aanmeldingen waren we al blij geweest."
Honderd aanmeldingenInmiddels zijn er al meer dan honderd aanmeldingen binnen. "De reacties zijn heel enthousiast, het wordt een soort reünie voor mensen die in Twente zijn opgegroeid en later zijn verhuisd. Ik heb al een paar keer de vraag gehad of ik de lijst met deelnemers wilde toesturen. Er komen zelfs mensen uit Nieuw-Zeeland", aldus Meerburg. "Grappig is dat sommigen helemaal niet wisten dat familie heeft bijgedragen aan het ontstaan van de universiteit." Essers vult aan: "We zijn heel trots op de universiteit zoals deze er nu staat, er is in al die jaren heel veel veranderd."
Meer dan techniekOp woensdag 13 juni krijgen de genodigden een soort rondleiding over de campus met een afsluitende borrel. "We zijn inmiddels lang niet alleen meer een technische universiteit. We doen ook heel veel in de gezondheidszorg, maar we merken steeds dat mensen dat helemaal niet weten. Er vinden hier bijvoorbeeld onderzoeken plaats naar hoe je kanker kunt opsporen."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook