Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

TenneT zet streep door €˜superkabel €™ Enschede; politiek bezorgd

344345 download 3 28

De supergeleidende hoogspanningskabel die netbeheerder TenneT in Enschede zou aanleggen, gaat niet door. Er wordt gekozen voor een gewone ondergrondse kabel, die een magnetisch veld veroorzaakt. De gemeenteraad is ongerust.

TenneT kondigde in 2016 aan dat een oude ondergrondse hoogspanningskabel tussen de Vechtstraat en de G.J. van Heekstraat in Enschede vervangen zou worden door een supergeleidende kabel. Dit is een speciale hoogspanningskabel die met stikstof tot circa 180 graden onder nul gekoeld wordt.

Nergens in de wereld
Zo n kabel, met een lengte van 3,4 kilometer, ligt nog nergens in de wereld. Bij het project was de vakgroep Energie, Materialen en Systemen van de Universiteit Twente betrokken.

Maar het gaat dus niet door. TenneT hield al rekening met een hogere prijs dan bij een standaardkabel, maar de kosten voor het systeem zijn nog hoger dan verwacht. De supergeleider voor dit specifieke project kost ongeveer vier keer meer dan een conventionele kabel , aldus TenneT.

Kans op leukemie
Een van de voordelen van de supergeleidende kabel zou zijn dat de kabel geen magnetisch veld veroorzaakt. Daarover bracht de Gezondheidsraad op 18 april een advies uit: het bestaande voorzorgsbeleid ten aanzien van hoogspanningskabels boven de grond, zou uitgebreid moeten worden naar kabels onder de grond. Dat beleid houdt in dat er een maximum gesteld wordt aan het magnetisch veld waaraan woningen blootgesteld worden.

Er zijn namelijk al langer aanwijzingen dat kinderen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen, een hogere kans hebben om leukemie te krijgen dan andere kinderen. Mogelijk heeft dat te maken met de magnetische velden die de lijnen opwekken , aldus de Gezondheidsraad. Overigens voegt de raad er aan toe dat niet bewezen is dat magnetische velden de oorzaak zijn voor het ontstaan van leukemie bij kinderen.

Maar er zijn wel aanwijzingen zijn voor een oorzakelijk verband. Een voorzorgsbeleid rondom hoogspanningslijnen blijft daarom nodig , aldus de Gezondheidsraad. Tevens geeft de Raad de staatssecretaris in overweging om het beleid uit te breiden naar ondergrondse elektriciteitskabels en andere bronnen van langdurige blootstelling aan magnetische velden uit het elektriciteitsnetwerk, zoals transformatorstations en transformatorhuisjes .

Gezondheidsrisico's
De hoogspanningskabel tussen de Vechtstraat en de G.J. van Heekstraat moet sowieso vervangen worden. Hoe dicht op de huizen de huidige kabel in de grond ligt, is niet duidelijk. TenneT kondigt aan deze kabel te vervangen voor een conventionele kabel. Waar deze precies komt is ook niet bekend.

De CDA-fractie in de Enschedese gemeenteraad wil daarom nu van het college van burgemeester en wethouders weten hoeveel huizen er staan in de zone van de ondergrondse kabel en of er gezondheidsrisico s zijn. Ook vraagt de fractie of er andere plekken in Enschede zijn, met vergelijkbare situaties.

Meer ondergrondse kabels
In Enschede loopt in ieder geval nog een ondergrondse kabel tussen de Vechtstraat en de Wesselerbrink, een traject van 5,6 kilometer. Ook in Hengelo zijn ondergrondse hoogspanningskabels, tussen bijvoorbeeld Oele en AkzoNobel en tussen de Weideweg en Deurningen. Ook dwars door Oldenzaal loopt een ondergrondse hoogspanningskabel, richting Losser.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: TenneT
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.