Wie aan kunst denkt, denkt waarschijnlijk eerder aan statische beelden en fraaie schilderijen dan aan dans. Toch mag deze vorm van beeldende kunst niet in het rijtje ontbreken, vindt de organisatie van KunstenLandschap, dat aankomend weekend op de agenda staat.
Vierkoppig dansgezelfschap
Een vierkoppig internationaal dansgezelschap, onder leiding van Tess Lucassen, geeft daarom drie dagen lang een dansvoorstelling in een wel heel bijzondere locatie: de shelter op het voormalige Vliegbasis Twenthe. De voorstellingen beginnen om 14.00 uur en 16.00 uur. Het dansgezelschap maakt deel uit van een groot aantal kunstenaars dat werken tentoonstelt tijdens het driedaagse evenement KunstenLandschap, rondom Lonneker.
Geen onbekend terrein
Het vliegveld is voor Lucassen geen onbekend terrein. In 2015 deed ze ook al mee aan KunstenLandschap en voerde ze een dans op in een van de donkere bunkers, ditmaal dus in de shelter. De ruimte is groter dan in de bunker. Het galmt er heel erg - alsof je in de kerk staat. Het geeft een bijzonder gevoel , zegt Lucassen.
Hulp
De danseres kreeg dit jaar bij de opzet van het project hulp van studenten van het Saxion en het ROC van Twente, die een modeopleiding volgen. De samenwerking met de studenten komt uit de koker van kunstenares Karin Wijnand uit Lonneker. Ze wilde een project opzetten waar zowel lager- als hoogopgeleiden samen aan konden werken , zegt Lucassen.
Bubbels
De studenten hebben de kostuums gemaakt en zich ontfermd over de aankleding van de shelter. Dit alles moest naadloos aansluiten bij het thema: Bubbels. We begeven ons in ons dagelijks leven in onze eigen bubbel , licht Lucassen toe. Veel is voor de buitenwereld niet zichtbaar. Wat doen we bijvoorbeeld als we alleen zijn? Pas als het onzichtbare zichtbaar wordt, zie je dat mensen onderling veel raakvlakken hebben. Dat wat voor het oog onzichtbaar is willen we tijdens onze dans zichtbaar maken.
Vier cocons
Hoe het gezelschap dat gaat verbeelden? Lucassen wil wel een tipje van de sluier oplichten. In de shelter hangen bijvoorbeeld vier cocons: het omhulsel waarin een larve zicht ontpopt tot insect. Dit proces staat symbool voor de transformatie van onzichtbaar naar zichtbaar. De dans begint op het moment dat de dansers uit die cocon stappen , verklapt Lucassen.
Aankleding
Het thema Bubbels is niet alleen van toepassing op de dansers. Ook studenten zitten er zelf middenin. Lucassen: Normaliter houden de studenten zich bezig met het ontwerp van kostuums. Nu moeten ze ook de aankleding verzorgen van de shelter en komen ze in aanraking met disciplines als licht en techniek, waardoor ze uit hun eigen vertrouwde bubbel moeten stappen.
Crowdfunding
Het project kost 5000 euro. Dat bedrag proberen de studenten bij elkaar te krijgen via een crowdfundingsactie. Helaas hebben we het volledige bedrag nog niet binnen , zegt Lucassen. We hebben nog 3000 euro te gaan. Ook als we daar niet in slagen, gaan de voorstellingen door. Alleen zit ik dan met een gat in de begroting.
Mensen die het project financieel willen steunen, kunnen een donatie doen via voordekunst.nl. Het project heet The bubble is back .
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook